De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

1 op de 24 Noord-Hollandse middelbare scholieren doet aan sexting

1 op de 24 middelbare scholieren uit de provincie Noord-Holland doet aan sexting (4,2%). Hiermee zijn Noord-Hollandse leerlingen actiever met sexting dan landelijk gemiddeld (3,5%). Dit concludeert VPNGids.nl op basis van de meest recente sexting-cijfers van GGD’s en het CBS, in verband met de Dag van de Seksuele Gezondheid op 4 september.

Met name bij de GGD Amsterdam en de GGD Gooi en Vechtstreek benoemen leerlingen vaak dat zij aan sexting doen (1 op de 22). In de gemeente Enkhuizen doen jongeren het vaakst aan sexting van heel Nederland, namelijk 1 op de 13 middelbare scholieren. In Opmeer stuurt 1 op de 100 pubers seksueel getinte berichtjes of foto’s naar anderen, het minst van alle Noord-Hollandse gemeenten.

Sterke regionale verschillen
Enkel bij de Groningse GGD geven meer jongeren aan dat ze aan sexting doen dan in de regio Amsterdam en de Gooi en Vechtstreek. In de provincie Groningen doen 1 op de 20 middelbare scholieren aan sexting. De GGD IJsselland sprak de minste jongeren die wel eens seksueel getinte berichtjes of foto’s sturen naar anderen (1 op de 46).

Hoewel in Enkhuizen sexting erg veel voorkomt, wordt in sommige gemeenten niet of nauwelijks aan sexting gedaan. Dit geldt onder meer voor Mook en Middelaar, Druten en Hardinxveld-Giessendam.

Meisjes doen meer aan sexting dan jongens
Nederlandse meisjes geven iets vaker aan dat ze seksueel getinte berichtjes en foto’s sturen (3,7%) dan jongens (3,2%). Ook per opleidingsniveau zijn er grote verschillen in hoe vaak er aan sexting wordt gedaan. Op het vmbo stuurt 1 op de 23 leerlingen seksueel getinte berichtjes, terwijl op de havo 1 op de 32 het doet en op het vwo slechts 1 op de 50.