Op Expeditie met de Zr. Ms. Zeeland

Vereniging Nederland-Noorwegen houdt vrijdagavond 15 februari om 20.00 uur een lezing over de expeditie naar het Noorse eiland Jan Mayen met de Zr. Ms. Zeeland. De lezing vindt plaats in wijkcentrum Overdie aan Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar. De entree is 3 euro voor leden, niet-leden betalen 6 euro.

In de Noordelijke IJszee, halverwege IJsland en Spitbergen ligt moederziel alleen het eiland Jan Mayen. Het eiland is niet veel groter dan Texel en is genoemd naar de Nederlandse schipper Jan Jacobsz May van Schellinckhout. Het mysterieuze pooleiland is ontdekt in het jaar 1614 en daarna een tijd intensief gebruikt door de Noordsche Compagnie die daar het monopolie op de walvisvangst had. Hier werd de Groenlandse walvis gevangen en tot walvistraan verwerkt. Ook vandaag de dag zijn er nog restanten te vinden van de nederzettingen uit die tijd. Een gedenksteen herinnert aan een barre overwintering van zeven Nederlanders die deze overwintering niet overleefd hebben.
In 2014, vierhonderd jaar na de ontdekking van het eiland, onderneemt de Koninklijke Marine met de Zr.Ms. Zeeland een expeditie naar dit bijna vergeten eiland. Natuurlijk is het een spannende expeditie voor de bemanning omdat de wateren rond het eiland nog niet goed in kaart gebracht zijn en ondieptes op de loer liggen. Erik Verheul, initiatiefnemer van de expeditie vertelt over de boeiende geschiedenis van het eiland en de bijzondere ervaringen van deze expeditie.