Zitplaatszoekers in intercity’s op trajecten o.a Alkmaar Sloterdijk en Hoorn

De intercity’s op de trajecten Alkmaar en Sloterdijk – Hoorn worden uitgerust met zitplaatszoekers. Reizigers die instappen in Alkmaar kunnen zo met een app op hun telefoon zien in welke rijtuigen nog zitplaatsen beschikbaar zijn.

De NS ontwikkelden de applicatie omdat het aantal reizigers vaak slecht verdeeld is: in de ene coupévolop ruimte en in een andere hutjemutje. Als de app groen aangeeft is het eerste het geval, bij oranje is het beter nog even door te zoeken en geel betekent dat er een beperkt aantal beschikbare stoelen is.

In de treinstellen en op het spoor zijn allerlei sensoren aangebracht. De NSmaken er nu gebruik van om onder meer het gewicht per rijtuig temeten,wat oorspronkelijk bedoeldwas om goederenvervoerders op basis van hetgewicht van de lading een rekening te kunnen sturen. Deze informatiewordt nu ingezet om te zien hoe druk of rustig bepaalde rijtuigen zijn. Er wordt doorgewerkt aan een verdere uitbreiding van deze service. U kunt de app hier downloaden.