Je bent niet gek, je telefoon luistert wel degelijk mee

Misschien heb je er weleens van gehoord: telefoons die stiekem met je mee zouden luisteren.

En nu dacht je misschien dat dit niet kon, niets is minder waar. Een groot aantal apps uit de App Store en Google Play Store hebben toegang tot de microfoon van je smartphone. Het kan dus echt:

je telefoon luistert mee.

No worries, je telefoon luistert niet 24 uur per dag en zeven dagen per week met je mee. Het heeft alles te maken met apps. Er zijn ruim 250 apps die via de microfoon van je telefoon met je meeluisteren, aldus het RTL Nieuws. Een groot deel van deze desbetreffende apps zijn vaak spelletjes die gericht zijn op kinderen. Voorbeelden? Bird Zappers, Bunny Jump en Real Bowling Strike.

Privacy

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor deze technologie heet Alphonso. Het bedrijf benadrukt dat de stem van de telefoongebruiker nooit wordt opgenomen. De apps luisteren naar televisiereclame om vervolgens een spotje te kunnen herkennen. Maar opgelet: je kan dit gewoon uitzetten. Ashish Chordia, baas van Alphonso aan de New York Times: “De consument heeft hiermee ingestemd en kan dit op elk moment veranderen.”

Veranderen

En hoe je dit verandert? Bij het installeren van de app vraagt de applicatie je of het gebruik mag maken van de microfoon. Het enige wat je hoeft te doen is op ‘nee’ te klikken. Heb je de app al geïnstalleerd en ooit op ja geklikt? Zo verander je dit voor een Android telefoon: ga naar Instellingen, Apps en vervolgens naar Machtigingen. Hier kan je zien welke apps toegang hebben tot je microfoon. Vervolgens kan je dit uitzetten. Heb je een iPhone? Dan verander je het zo: ga naar Instellingen en vervolgens naar Privacy. Ook hier vind je de desbetreffende informatie.

Bron: RTL Nieuws