Radio Alkmaar

voor Alkmaar en regio

60 gemeenten maken gebruik van wifitracking

Behalve commerciële partijen volgen minstens zestig Nederlandse gemeenten burgers via wifitracking. Dat gebeurt met behulp van het signaal dat hun mobiele telefoon voortdurend uitzendt. De Volkskrant heeft afgelopen vrijdag over deze omstreden methode gepubliceerd.

Het dagblad baseert zich op informatie van de twee grootste wifitrackingbedrijven van Nederland: CityTraffick en Locatus. Zij zouden vijftig tot zestig gemeenten als klant hebben. De technologie wordt ingezet om bezoekersstromen in kaart te brengen en om vast te stellen op welke punten het druk is. Wifitracking is echter in strijd met de Europese privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Verschillende bedrijven zijn daarom eind 2018 gestopt met het aanbieden van deze dienst aan verschillende steden zoals Den Haag en Groningen. Lees verder