Radio Alkmaar

voor Alkmaar en regio

Youtube kanaal Regionaal Archief Alkmaar opnieuw geblokkeerd

Het YouTube-kanaal van het Regionaal Archief Alkmaar is weer offline gehaald vanwege haatzaaierij.

Opnieuw is de reden dat het beelden uit de Tweede Wereldoorlog zijn geweest, die “herhaalde of ernstige schendingen” van de richtlijnen van YouTube op zouden hebben geleverd. Boze reacties gingen het internet over. Heel bijzonder waar veel mensen zich van afvroegen of Youtube dat nu mag, zomaar met eigen regels materiaal weghalen.

Er is zo’n tien jaar gewerkt aan het opzoeken en verzamelen van al het beeldmateriaal. Gelukkig hebben ze op de eigen servers een back-up gemaakt. En is het dan zo expliciet materiaal? Het wordt gebruikt voor educatiedoeleinden bij scholen. Waarschijnlijk is ook de reden dat er hier en daar wat hakenkruizen op beeld staan. Het Regionaal Archief kreeg al eerder aan de stok met YouTube, toen ze archiefbeelden van oud-NSB-leider Anton Mussert verwijderden. Op bezwaar heeft YouTube nooit gereageerd.