Radio Alkmaar

voor Alkmaar en regio

Zeldzame ‘nachtwolken’ boven Alkmaar: ‘het was gewoon licht buiten’

Wie de kans had om afgelopen nacht een bijzonder natuurverschijnsel te aanschouwen, had mazzel want de zogenoemde lichtende nachtwolken gaven een bijzonder fraai beeld. Zo waren de oplichtende wolken goed te zien boven Alkmaar en elders in Nederland.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Pas nadat de zon ondergegaan is, wordt deze bewolking zichtbaar als een zilver-blauwe streperige structuur.

Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen, zijn ze waar te nemen. Een voorbijganger zei tegen een verslaggever van RTV 072. Wauw ‘het is gewoon licht buiten’