Radio Alkmaar

voor Alkmaar en regio

Smog-alert! Morgen zeer slechte luchtkwaliteit boven Alkmaar regio!

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu waarschuwt voor een slechte luchtkwaliteit door ozon.

Met name in de strook tussen Amsterdam en Den Helder verwacht het RIVM een bijzonder slechte luchtkwaliteit door de hitte.

Geen inspanning
Mensen die gevoelig zijn voor smog, zoals ouderen, kinderen en mensen met slechte luchtwegen worden dan ook gewaarschuwd om binnen te blijven, voor zover ze dat al niet deden vanwege de hitte. Ook raadt het instituut aan om vooral geen zware inspanningen te doen.

Ozon
De smog ontstaat als luchtvervuiling onder invloed van de felle zomerzon ervoor zorgt dat de hoeveelheid ozon in de lucht gevaarlijk hoog wordt. Het RIVM verwacht dinsdagmiddag waarden van ongeveer 200 microgram per kubieke meter. Bij 240 microgram is de luchtkwaliteit zo slecht dat iedereen daar last van krijgt.

Naar verwachting daalt de hoeveelheid smog woensdag weer, en ligt die donderdag weer op een normaal niveau.