Radio Alkmaar

voor Alkmaar en regio

De cafés in Alkmaar moeten samen elkaars cafés en de uitgaanspleinen bewaken tegen overlast en geweld.

De cafés in Alkmaar moeten samen elkaars cafés en de uitgaanspleinen bewaken tegen overlast en geweld. In december gaat de proef van start op het Waagplein en de Platte Stenenbrug.

De Gemeente, politie, Koninklijke Horeca Nederland en de bewoners rondom de stad zijn een samenwerkingsverband aangegaan om de beveiliging collectief te regelen. De horeca in Alkmaar heeft vrije sluitingstijden. Een goede aanpak moeten gemeente en politie worden ontlast van uitgaansgeweld en rotzooi.

Er zijn spraken gemaakt over het voorkomen van problemen. Denk daarbij aan het optreden van een portier. Hij moet dan optreden bij een buurcafé indien nodig. Er wordt ook gedacht aan een malusconstructie. Kroegen kunnen vrijwillig meedoen. Ze krijgen een horecakeurmerk bij goed gedrag.

Het tegengaan van uitgaansoverlast en rotzooi valt onder de noemer ’Alkmaar levendig en leefbaar houden’, of ook wel de stad schoon houden door overlast tegen te gaan. Bij deze plannen hoort een ondernemersfonds, het verfraaien van park en stad met meer groen en verdere marketing van stad.