Radio Alkmaar

voor Alkmaar en regio

Code rood bij ProRail / NS vanwege mogelijke ‘kromme sporen’

Met het oog op de verwachte hittegolf deze week, geeft ProRail ‘code rood’. code rood gaat meestal van kracht wanneer er kans is op extra verstoringen op het spoor als gevolg van bijvoorbeeld extreme temperaturen. Zo gaat ProRail deze week extra verkeersleiders en storingsploegen inzetten om storingen snel op te lossen.

Volgens ProRail kan bij temperaturen van boven de 25 graden een spoorstaaf wel 70 graden heet worden. Bij deze warmte zet staal uit waardoor een stuk spoorrail van 30 meter een centimeter langer kan worden, met als gevolg dat er kronkels in het spoor kunnen ontstaan en treinen kunnen stilvallen, aldus ProRail.

Bij het stilvallen van treinen kan de airco in de coupés uitvallen. De spoorwegbeheerder zet daarom extra personeel klaar om bij storingen snel water uit te kunnen delen aan de getroffen passagiers.

Extreem warm
Het wordt volgens de weersverwachtingen van dinsdag tot en met vrijdag extreem warm in Nederland. Op donderdag kan de temperatuur in sommige plaatsen oplopen tot wel 40 graden.