Radio Alkmaar

voor Alkmaar en regio

Bunker in de Alkmaarder Hout weer open op 18 augustus 2019 van 11:00 tot 17:00 uur

76 jaar na de bouw in 1943, gaat de bunker in de Alkmaarder Hout aan de Wilhelminalaan tegenover het ziekenhuis voor het tweede seizoen open als museum. Ooit uitvalsbasis van Duitse manschappen die telefoonverbindingen moesten herstellen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu een museum over die periode.

De bunker is de thuisbasis van de stichting Alkmaar 40-45, die zich richt op het verzamelen, conserveren en tentoonstellen van goederen en kennis over de Tweede Wereldoorlog uit Alkmaar en directe omgeving. Dit jaar aandacht voor de Duitse verdediging van Alkmaar met zijn steunpunten, wapens en troepen. Ook aandacht voor de door de Duitsers in Alkmaar gevorderde huizen en gebouwen, die door hen werden gebruikt voor de inkwartiering van troepen of die een militaire functie kregen. Voor bunkerliefhebbers is er een aantal originele collectiestukken te zien, zoals een bunkerkachel, stalen deuren, schietluiken en een luchtfiltersysteem. Aan de buitenkant van de bunker is nog goed te zien dat deze als woonhuis gecamoufleerd was. Een deel van de bakstenen omlijsting is nog aanwezig en de uitsparingen voor de ramen zijn nog duidelijk zichtbaar.

Op de website van de stichting staan verhalen over gebeurtenissen in Alkmaar tijdens de oorlog. De stichting is op zoek naar die verhalen en wil ook graag in contact komen met mensen die voorwerpen hebben uit die tijd, die zij willen afstaan of uitlenen. U kunt een mail sturen naar info@bunker-alkmaar.nl of ons bezoeken wanneer het museum geopend is. Het museum opent in 2019 op 4 mei, en is daarna t/m oktober elke eerste zaterdag en derde zondag van de maand geopend van 11:00-17:00 uur.

Daarnaast is het museum extra geopend op de landelijke bunkerdag op 25 mei en de open monumentendag op 14 september, beide dagen van 10:00-17:00 uur. Voor de exploitatie van het museum is er een toegangsprijs van 1,50 euro. Kinderen tot en met 12 jaar gratis. Voor meer informatie kunt u terecht op www.bunker-alkmaar.nl.