Radio Alkmaar

voor Alkmaar en regio

Open Monumentendag in Alkmaar

14 september Open Monumentendag. Staat ie al in de agenda? In Alkmaar gaan die dag 76 monumentale deuren voor u open, die normaalgesproken gesloten zijn. Verder is er een uitgebreid activiteitenprogramma. Tip: stippel een route uit langs de prachtige tuinen bij verschillende monumenten, die speciaal op deze dag toegankelijk zijn.

‘Plekken van plezier’ is het landelijke thema van de komende Open Monumentendag. En als je iets een plek van plezier kunt noemen, is het wel een mooie tuin. Ieder jaar op Open Monumentendag zijn er een paar tuinen opengesteld voor publiek. Als tuinliefhebber kun je via het programmaboekje een leuke tuinenroute uitstippelen.

Bijzonder is de ‘warmoestuin’ van het woonhuis Varnebroek 21 met een historie van 250 jaar. Via de steeg links naast het huis kun je de tuin bezoeken. Een andere aanrader is de tuin bij de molenaarswoning tegenover de Geestmolen aan het Hoeverpad 13.
Vergeet ook niet de binnentuin van het oude stadhuis aan de Langestraat!
Of stap eens binnen in zeventiende eeuw bij het Hofje van Splinter aan het Ritsvoort 2. Hier ervaar je de rust van de gezellige binnentuin middenin de rumoerige binnenstad.
Ook de tuin van villa en museumhuis Huys Auerhaen aan Wilhelminalaan 6 is een sprookje, met achterin een heuse theekoepel. Via de poort rechts van de voordeur kun je de tuin betreden.

En als we het dan toch hebben over plekken van plezier: het negentiende-eeuwse interieur van museumhuis Huys Auerhaen is ook meer dan de moeite waard. Omdat de ruimte beperkt is, is een ticket nodig om dit huis te bezichtigen. Dit geldt in totaal voor zes monumenten. De tickets zijn gratis te bestellen vanaf 26 augustus 12 uur via Erfgoed Alkmaar en bij Taqa theater de Vest. Wees er snel bij, want de animo is groot.

Behalve de tuinen en de monumenten die alleen met een ticket toegankelijk zijn, zijn er nog eens 76 monumenten die je op 14 september vrij kunt bezoeken. Het programmaboekje is, samen met de routegids en de plattegrond verkrijgbaar bij onder meer de bibliotheken, de VVV’s, de Grote Kerken en de grotere musea.

Klik hier voor meer informatie