Radio Alkmaar

voor Alkmaar en regio

Agendatip: Zondag Keltische middag in de Hout

Een middag vol met Keltische muziek die geopend en afgesloten word door Arthur troop pipes and drums! Optredens van de fantastische bands Unicorn, Assassenachs ,Greenhill Travellers, dans van dansgroep Keltischdansje, Keltische lekkernijen, kunst, drinken (Guinness op de tap) en hebbedingen op de Keltische markt waar ook oude ambachten te bewonderen zijn.
Kortom een heerlijke middag!
A day full of music, dance, art, food, drinks and a market! Join the fun!!!!!

Programma

Arthur Troop Pipes and Drums
“The Arthur Troop Pipes and Drums” (ATPD) is een doedelzakband uit Alkmaar.
Onze inmiddels 11-jarige vereniging bestaat uit enthousiaste politiemedewerkers en burgers. Met onze pipers en drummers , gekleed in een traditionele Schotse uniform, zorgen wij altijd voor een bijzondere sfeer op uw evenement, feest of optocht binnen én buiten Nederland. Ons motto is “Muziki per Amikeco” wat in het Nederlands betekent: Musiceren door vriendschap”.  Dat doen wij dan ook met veel plezier.

Unicorn

Keltische folk en swing, met Klezmer, Shanties en Bluegrass uitstapjes. Licht in het hoofd, voeten van de vloer, dorstige keel – een optreden van Unicorn laat de toehoorders nooit onberoerd. De opzwepende Keltische muziek van de folkband loopt doorgaans uit op een feelgood swingfeestje waarbij uit volle borst wordt meegezongen. Maar laat niemand zich in de luren leggen door het schijnbaar achteloze gemak waarmee de band zich op het podium presenteert, achter die vrolijke façade gaan rasmuzikanten schuil die elkaar ragfijn aanvoelen.

Keltisch dansje

Showgroep Keltisch Dansje brengt verschillende traditionele dansen uit Ierland op soft shoes en hard schoes, zoals de dans van de patroonheilige van Ierland, St. Patrick, en groepsdansen met prachtige figuren die door elkaar heen weven, Ceili’s genaamd. Daarnaast dansen wij ook graag choreografieën uit andere Keltische culturen zoals bijv. de bekende Schotse Zwaarddans en de vrolijke dansen uit Galicie. Wij hopen het publiek te bekoren met onze opzwepende Jigs en Reels en elegante Slip Jigs.

Assassenachs

Het in 1998 opgerichte folktrio ‘The Assassenachs’ bestaat uit Steve Dewar (gitaar/zang) en Greig Coutts (bodhrán/zang) uit Schotland en Erik de Jong (accordeon/whistles) uit Groningen. In de loop van de tijd hebben ze vele pubs, clubs en folkfestivals in verschillende Europese landen aangedaan, zoals Schotland, Nederland, Noorwegen, Duitsland en België. Met hun mix van traditionele Keltische nummers in een eigentijds jasje (zonder daarbij te veel aan authenticiteit in te boeten) en het zelfgeschreven singer-songwriter repertoire van Steve Dewar, weten ze al bijna twee decennia een zeer gevarieerd publiek te vermaken. Bij elk optreden ligt de nadruk op de passie voor hun dan weer gevoelige, dan weer opzwepende muziek, zowel met zang als instrumentaal. 

Craic Irish Dance Company

Deze dansgroep verzorgt een dansworkshop De school staat onder leiding van Nederlandse Kampioen en gecertificeerd Iers dans docent Leenke Meines en viert dit jaar haar 10jr bestaan Zij heeft al diverse prijzen in zowel binnen- als buitenland gewonnen. CRAIC Irish Dance company treedt op met een variatie aan leeftijden want de Ierse dans is voor iedereen! Meer info op: klik hier

Greenhill Travellers

The Greenhill Travellers is een zevenmans-folkband die in het begin van dit millennium is opgericht. Onze swingende folk weet ieder publiek aan het dansen te krijgen. Veel klassiekers komen aan bod, maar ook Americana, bluegrass en reggae zijn ons niet onbekend. De doorgewinterde bandleden van Greenhill Travellers zorgen ervoor dat elk optreden ‘staat als een huis.

Praktische informatie

Datum: 25 augustus
Aanvang: 
13:00 uur
Toegang: Gratis
Leeftijd: Van 0 tot 100

Tijdschema:

13:00/ 14:45 / 16:20 / 18:15:  Arthur Troop Pipes and Drums

13:15: Unicorn

14:30 / 16:30: Keltisch dansje

15:00: Assassenachs

16:00: Craic Irish Dance Company

17:00: Green Hill Travellers

DE KELTISCHE MARKT

Welsh stand
Claire Gardener en crew

Bezoek ook dit jaar weer onze Welsh stand op het Keltische Middag. Maak kennis met ‘de Welshies’ en leer meer over het prachtige pittoreske Wales. Wij hebben bieden veel informatie te bieden over het prachtige landschap. De hele dag zijn er Welsh Mountain pony’s aanwezig (kinderen kunnen tegen betaling een rondje rijden op deze beauty’s!). Ook zamelen wij geld in, met eigen gebakken traditionele Welsh cake, voor het goede doel “The Hill Ponies of Wales.! Meer info in de stand.

Irish travel stand
Astrid, Marieke en Ben

Ook Ierland is vertegenwoordigd op het Keltisch Festival. Er is informatie over bekende maar ook minder bekende bezienswaardigheden in Ierland. Iers eten mag daarbij natuurlijk niet ontbreken en daarom bieden we een kleine proeverij van traditionele Ierse lekkernijen.
Come on and join us for the craigh!

Kurtoskalcs of schoorsteenbrood.
Robert Visser
Deze komt oorspronkelijk uit Roemenië/Transsylvanië uit ca. 1450. Deze stand is uniek in zijn soort.!
Dit op traditionele, op hoog vuur gegaarde, op een stok gedraaid, zoete brood deeg is in meerdere heerlijke smaken naar wens te krijgen zoals :Walnoten, Roemeens grot zout, Hakhoning, kokos, kaneelsuiker, cacao suiker, gedroogd fruit of zaden.
Kom heerlijk proeven!

Celtic Ceramic Art
Bernadette de Wijs

Sinds 2009 heb ik het roer helemaal omgegooid, en ben ik na altijd kippen, vogels en vaasjes, Keltisch werk gaan maken. Dit geeft zoveel voldoening dat ik nu niets anders meer maak. Mijn meeste stukken zijn raku gestookt en daardoor krijgt het een zo prachtige uitstraling

Craic
leenke Meines( Princess Bling},

Verkoopt door haar zelf gemaakte glittereden dans-, artikelen en accessoires met Keltisch en Ierse invloeden. In haar all round shop kan je ook zelf, op aanvraag , iets ontwerpen .

Sjeintje Boterkoek
Esther Möhringer

Sjeintje Boterkoek is een winkel in “rariteiten, eigenwijze draagbaarheid en functioneel aparte hebbedingen”. In/Outdoor leefproducten in doorleefde stijl. Landelijke woonaccessoires, Kussens, Half Edelstenen, Tassen, Kleding, Knuffels, Slofjes, Sieraden, Eigen Label producten alles voor Home, Gift & Garden, voor binnen en buiten, functioneel of decoratief. Bezoek haar gezellige winkel in de binnenstad van Alkmaar !

That’s Fudge
Jane en Erik Dijkstra

Verkopen de heerlijkste Engelse home-made producten , ontstaan door authentieke familie recepten en zonder geur en kleurstoffen! Yam ! Jane maakt alles zelf , zij komt oorspronkelijk uit Engeland, Wallasey (bij Liverpool).
Kom proeven en laat je verrassen door haar heerlijkheden!

Digizine

Edgar van de Crommert

Ook de Whisky is weer vertegenwoordigd door WhiskyTartan en het Schotland Digizne op de Keltische middag.
Digizine heeft zijn eigen Whisky Tartan en tartan producten, whisky merchandise, whisky proeverijen (niet tijdens de Keltische middag), whisky tours en whisky import.
Edgar is ook importeur van Schotse en Ierse bieren

Merlineddie’s Airbrush tattoo’s

Edwin Boekhorst is de oprichter van Merlineddie’s Airbrush Tattoo’s. En elk jaar ontwerpen zij speciaal voor de Keltische middag prachtige tattoo’s . Ook zij zijn een
Samen met zijn goede vriend Jeffrey zetten zij de tijdelijke tatoeages door middel van airbrush.
Omdat zij alle sjablonen zelf maken kunt u voor elk thema bij hun terecht!

Rebels Workshop
Letho en Angelique

Ben je op zoek naar unieke/creatieve voorwerpen van textiel? Wij maken van alles en nog wat in leer, stof, vilt en andere natuurlijke producten. Alles is met de hand gemaakt en in een kleine oplage, waardoor de meeste voorwerpen uniek zijn.
Kom kijken bij ons op de kraam tijdens de Keltische middag!

Arthur Troop Pipes and Drums

Kom gezellig langs bij ATPD stand en vraag naar informatie/uitleg over de doedelzak .
Probeer een chanter of een snaredrum. Misschien wel een tenordrum uit!
En vraag ze het hemd van het lijf over hun uniform!

Red Warrior
Jesper Kordes

WHISKY VOOR IEDEREEN
Wij zijn Red Warrior, een enthousiaste startup die whisky voor iedereen toegankelijk wil maken.
Whisky is hot! Maar met meer dan 100.000 verschillende whisky’s is het bijna onmogelijk te bepalen waar je moet beginnen. Ons doel is om een gids te zijn in de whisky jungle voor zowel de beginnende als ervaren whiskydrinker. Onze leden krijgen maandelijks of per kwartaal een whiskypakket thuisgestuurd met uitgebreide achtergrondinformatie. Door de whisky’s te beoordelen bouw je een uniek en persoonlijk smaakprofiel op. Dit smaakprofiel kun je gebruiken om je whiskypakket steeds beter op je smaak af te stemmen.

Levendstaal
Leos Machacek

Leos is al 25jr een smid, waarvan 20jr in Nederland.
Hij maakt onder andere blanke wapens, zwaarden,harnassen,historische gereedschap,keukengerei ,gebruiksvoorwerpen enz.  Leos is een autoriteit te noemen voor re-enactment (levende geschiedenis) door zijn eeuwige zoektocht naar meer diepgang in historische technieken en gebruik van materialen.
Vraag hem gerust naar zijn kennis! Leos zal samen met zijn gezin aanwezig zijn.
In historische kleding.