Radio Alkmaar

voor Alkmaar en regio

Ambassadeur Republiek Korea opent Alkmaarse kaasmarkt

Op vrijdag 6 september luidt de heer ZE Yun Young Lee, ambassadeur van de Republiek Korea, de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit in gezelschap van een delegatie van de Stichting Jan Janszn. Weltevree op uitnodiging van burgemeester Piet Bruinooge.

De contacten tussen De Rijp (Alkmaar) en de Koreaanse natie zijn terug te leiden naar Jan Jansz. Weltevree (geb.1595). Deze Rijper zeeman strandde in 1627 op het eiland Jeju voor Zuid-Korea en werd gevangen genomen. Hij mocht het land niet verlaten, werd adviseur aan het hof van de Koning en nam de Koreaanse naam Pak Yon aan (meneer Jan). In De Rijp staat een beeld van Jan Jansz. Weltevree. Een replica hiervan staat in het Children’s Grand Park in Seoul, Zuid-Korea. Zo wordt Jan Janszn. Weltevree onthouden als een symbool van vriendschap tussen De Rijp en de Republiek Korea.

Stichting Jan Janszn. Weltevree

Stichting Jan Janszn. Weltevree heeft als doel de relatie tussen De Rijp en Korea te benadrukken en te intensiveren. De stichting doet dit door het organiseren en ondersteunen van culturele, educatieve, toeristische en economische activiteiten die verband houden met Korea. https://www.janjansznweltevree.nl/nl/