Radio Alkmaar

voor Alkmaar en regio

Weekend van de wetenschap bij Hortus Alkmaar

Zondag 6 oktober doet Hortus Alkmaar mee aan het Weekend van de Wetenschap, een initiatief van kenniscentrum NEMO. Er is die dag een uitgebreid programma voor volwassenen en kinderen met een bomenrondleiding, de aftrap van een gedichtenwedstrijd, een workshop ‘Geuren uit de tuin’, een presentatie over het belang van biodiversiteit en een speciale kinderrondleiding.

Rondleiding en start dichtwedstrijd
In samenwerking met bibliotheek Kennemerwaard en dichter/schrijver Margreet Schouwenaar organiseert Hortus Alkmaar dit jaar een dichtwedstrijd met als thema ´bomen´. Om inspiratie hiervoor op te doen is er om 12.00 uur een rondleiding langs de bomen in de hortus. Om 13.00 uur verzorgt Margreet Schouwenaar een inleiding met een korte schrijfopdracht en aansluitend onthult zij het gedicht dat ze voor deze gelegenheid heeft geschreven en dat deel gaat uitmaken van de poëzieroute Alkmaar. Gedichten kunnen worden ingezonden tot 1 januari 2020 en worden beoordeeld door een jury onder leiding van Margreet Schouwenaar. De prijsuitreiking is op 2 februari 2020.

Het belang van biodiversiteit
Om 14.00 uur verzorgt bioloog Erik ten Winkel een presentatie over ´Het belang van biodiversiteit´. Hortus Alkmaar beschikt, dankzij de manier van tuinieren, over een enorme biodiversiteit. Veel soorten zijn de afgelopen tijd geïnventariseerd, waaronder mossen, (nacht-)vlinders, libellen, lieveheersbeestjes en vogels. Tijdens deze presentatie ervaar je hoe belangrijk biodiversiteit is en wat je zelf kunt doen aan de verbetering ervan.

Workshops ´Geuren uit de tuin´
Om 12.30, 14.00 en 15.30 uur verzorgt Rens Spanjaard workshops over non-alcoholische plantdestillaten (hydrosollen), die hij heeft gemaakt van medicinale planten uit de hortus. De workshops bestaan uit een wandeling door de tuin en het ruiken en proeven van de verschillende destillaten. Ook is er gelegenheid je eigen ervaring met medicinale planten te delen om zo gezamenlijk meer inzicht te krijgen in wat planten met ons doen.

Kinderactiviteiten
Voor kinderen is er die middag om 14.00 uur een speciale rondleiding. Tijdens de wandeling door de tuin kunnen ze zaadjes, bessen, bladeren en beestjes verzamelen, die ze na afloop onder begeleiding kunnen bekijken onder de microscoop.

Informatie
Entree: volwassenen € 5,00, kinderen van 8 t/m 15 jaar € 2,50, kinderen t/m 7 jaar gratis.
Kosten workshop ´Geuren uit de tuin´: volwassenen € 10,00, kinderen t/m 15 jaar € 5,00.
Aanmelden voor de rondleidingen en inzenden van gedichten: info@hortusalkmaar.nl