Radio Alkmaar

voor Alkmaar en regio

9 november open dag bij Regionaal Archief Alkmaar

Het woord ‘archief’ roept bij veel mensen beelden op van stof en vergeelde documenten, die hermetisch zijn afgesloten van de buitenwereld. Het Regionaal Archief te Alkmaar wil zaterdag 9 november tijdens de open dag laten zien dat die beelden niet kloppen (Bergerweg 1, 11.00 tot 16.00 uur).

In de depots van het archief worden veel schatten bewaard: van prachtige middeleeuwse perkamenten oorkonden tot digitale documenten en zelfs computerspellen. Bezoekers van de open dag kunnen retrocomputerspellen spelen, een reis door de tijd maken in de depots van het archief, advies krijgen over het bewaren van papieren en digitale documenten en floppy’s laten uitlezen.

In de studiezaal van het Archief kunnen retrocomputerspelletjes worden gespeeld. Die worden door het HomeComputerMuseum uit Helmond beschikbaar gesteld. Ook kunnen bezoekers meer te weten komen over de games en andere digitale documenten die het archief bewaart, of vragen stellen over het bewaren van eigen digitaal materiaal. Wie nog 5,25” of 3,5” floppy’s voor de pc thuis heeft en die zelf niet meer kan bekijken, kan ze laten uitlezen.

Ook oude documenten en boeken komen tijdens de open dag aan bod. Wat voor spullen bewaart het Archief? En hoe zorgen we ervoor dat alles ook over honderden jaren nog bestudeerd en gebruikt kan worden? We stellen eeuwenoude documenten tentoon en er wordt ‘live’ gerestaureerd. Onze restauratoren beantwoorden graag vragen over het bewaren van (uw eigen) papieren, boeken, foto’s of ander ‘analoog’ materiaal.

De depots van het Regionaal Archief zijn tijdens de open dag geopend. Normaal zijn ze gesloten voor bezoekers. Medewerkers vertellen over de bijzondere boeken, kaarten, foto’s, brieven en andere documenten die er worden bewaard. Bezoekers komen er oog in oog te staan met het eeuwenoude stadsrecht van Alkmaar, de befaamde polsstokbriefjes, unieke landkaarten en prachtige handschriften, oude drukken en andere boeken uit de collectie van het Archief.

Wat is er allemaal te doen op 9 november?

  • bezoek de normaal voor het publiek gesloten depots vol met historische schatten
  • speel klassieke retrogames op o.a. Commodore, Nintendo, DOS, Sega en Atari machines
  • stel al je vragen over onderzoek naar je voorouders, je straat of huis
  • zie echte restauratoren aan het werk en stel je vragen over het bewaren en repareren van documenten, foto’s etc.
  • wil je weten wat er op je oude 5,25″, 3,5″ floppy’s of Zip disks staat? Laat ze bij ons uitlezen
  • verkoopstand met vele boeken, (ansicht)kaarten en bord- en kaartspellen
  • vele vitrines vol met mooi, leuk en interessant materiaal
  • een gevarieerd programma aan historische films uit Alkmaar en de regio
  • een heel uniek presentje voor de eerste 100 bezoekers….

Maak jij de beste score op de Commodore 64 versie van Pac-Man?
Dan maak jij kans op gratis Steam keys voor o.a. de PC-spellen Verdun, Tannenberg en Marooners!