Radio Alkmaar

voor Alkmaar en regio

Kringloopwinkel RataPlan blijft op de Zijperstraat

Sinds bekend is dat de gemeente Alkmaar andere plannen heeft met de “kringloopboulevard” is RataPlan op zoek naar een nieuwe locatie. Die zoektocht leverde weinig op, eigenlijk alle mogelijke plekken hadden een andere bestemming waardoor kringloop er niet paste.

Uiteindelijk vroeg RataPlan aan de verhuurder HGA of ze niet bereid zouden zijn het pand aan RataPlan te verkopen. HGA was gezien de jarenlange goede relatie bereid het pand aan RataPlan te verkopen waardoor RataPlan nu aan de Zijperstraat kan blijven.

Verduurzamen

Het zal niet alleen bij de aankoop van het pand blijven. RataPlan is van plan het pand, waar ze al sinds 2009 gevestigd zijn, te verbouwen en er een duurzaam energiezuinig pand van te maken. Dat past gezien de doelstellingen van RataPlan beter bij het bedrijf. Het is zonde dat er in het pand nu veel energie gebruikt wordt voor verwarming en verlichting. Naast de verspilde energie kost dit ook veel geld, iets wat RataPlan liever besteed aan de doelstelling om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

Tijdelijke verhuizing Zijperstraat

Om de verbouwing mogelijk te maken zal RataPlan volgend jaar tijdelijk gaan verhuizen naar een pand verderop in de Zijperstraat, namelijk naar Zijperstraat 32-34. Dit pand is bijna even groot en door de verhuizing hoeft RataPlan geen dag dicht en kan de verbouwing zeer grondig gebeuren.  

Het kringloopteam uit Alkmaar is erg blij dat RataPlan in de Zijperstraat kan blijven en dat hun pand wordt opgeknapt. Doorgaan met de werkzaamheden is voor de medewerkers van de kringloopwinkel van groot belang. Een stabiele werkomgeving is erg belangrijk.

De eerste verhuizing zal ergens in het eerste kwartaal van 2020 plaatsvinden en de verbouwing zal naar verwachting iets minder dan 1 jaar in beslag gaan nemen. De verwachting is dat de “kringloop boulevard”, zoals we die in Alkmaar kennen, hierdoor kan blijven bestaan. Ook Kringloopwinkel Loodz15 gaat verhuizen van Zijperstraat 15 naar een groter onderkomen op Zijperstraat 13 om daar een mooie vernieuwde kringloopwinkel te realiseren voor de langere termijn. 

Kringloop nieuwe stijl

In de nieuwe winkel zal meer ruimte komen voor ontmoeting. Zijn de mensen meer zichtbaar en voor de schermen bezig met de spullen. Zo is een Repaircafé onderdeel van de nieuwe winkel, komt er een gezellige koffiecorner, een fietsenmaker en zijn er mooie presentaties waarin voorbeelden worden gegeven van spullen die met een kleine aanpassing weer een nieuw leven krijgen.