De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Acht jaar cel geëist tegen 33-jarige Heerhugowaarder voor online drugshandel

Het OM heeft bij de rechtbank Den Bosch een gevangenisstraf van acht jaar geëist tegen een 33-jarige man uit Heerhugowaard vanwege grootschalige online drugshandel.

De man was in 2017 al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5,5 jaar vanwege de grootschalige export van XTC in postpakketten. In 2019 volgden op een verdenking van witwassen doorzoekingen in de cel van de man en de woning van zijn vriendin in Alkmaar. De resultaten daarvan gaven aanleiding tot een nieuw politieonderzoek naar opnieuw grootschalige online verkoop van drugs, zoals XTC, amfetamine en cocaïne.

Het draait in de strafzaak volgens de officier van justitie om een USB-stick die is aangetroffen bij de vriendin van de verdachte. Op deze versleutelde stick stonden de toegangscodes tot zijn online verkoopplek. Het wachtwoord voor de USB-stick is gevonden in een notitieboekje in de cel van de verdachte.

Administratie
De USB-stick bevatte de verkoopadministratie van de drugshandelaar. Daaruit is gebleken dat niet alleen ongeveer honderdduizend XTC pillen, maar ook 22,5 kilogram MDMA, tien kilogram amfetamine, 2,6 kilogram cocaïne en meer dan tienduizend 2-cb pillen zijn verstuurd. Het gaat opgeteld om 145 bestellingen naar dertig landen, waarbij in totaal negentig kilogram harddrugs zijn uitgevoerd.

Voor de man geldt volgens de officier als verzwarende omstandigheid dat hij al binnen een half jaar na zijn eerdere veroordeling opnieuw de fout is ingegaan.