De Online zender voor Alkmaar en regio!
De Online zender voor Alkmaar en regio!

Aanhouding na gezamenlijke vuurwerkactie politie en gemeente Alkmaar

Naar aanleiding van het aantal meldingen over vuurwerkincidenten in Alkmaar hebben de handhavers van de gemeente Alkmaar en de politie een actie opgezet. De samenwerking was erop gericht om vuurwerkincidenten tegen te gaan. Tijdens de actie is een 16-jarige jongen uit Heerhugowaard aangehouden voor het bezit van 12 cobra’s. Dit illegale vuurwerk is in beslag genomen en de politie doet verder onderzoek.

Aanhouding
De handhavers en politieagenten hoorden knallen in de omgeving van de Melis Stokelaan. Het geluid van het vuurwerk en de rookontwikkeling leidde naar de 16-jarige jongen uit Heerhugowaard die 12 cobra’s in zijn bezit had. De jongen is aangehouden en het illegale knalvuurwerk is in beslag genomen. De politie doet verder onderzoek naar het vuurwerk.

Gezamenlijke actie
Volgens de politie en de handhavers verliep de samenwerking uitstekend. Door samen de straat op te gaan konden zij snel in actie komen bij overlastmeldingen en vuurwerkknallen. De komende weken werkt de politie opnieuw samen met handhavers van de gemeente Alkmaar en handhavers van de BUCH gemeenten. Daarbij hebben zij elk hun eigen bevoegdheden.

“Ik hoop dat iedereen zich aan het vuurwerkverbod gaat houden, we moeten de zorg ontzien deze dagen. Daarom ben ik blij met de uitstekende samenwerking tussen de handhavers en de politieagenten. Er ontstaan goede initiatieven zoals deze actie om vuurwerkincidenten te bestrijden. Door de krachten te bundelen, elk vanuit de eigen bevoegdheid, kunnen zij samen de veiligheid en leefbaarheid op straat vergroten.” Emile Roemer, burgemeester.

Extra alert
De politie is de dagen voor de jaarwisseling extra alert op handel en het bezit van illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk is niet goedgekeurd vuurwerk. Vaak zijn de lontjes te kort, is het vuurwerk beschadigd en zit er teveel kruit in waardoor het vuurwerk te snel, te hard of in de verkeerde richting klapt. Grote kans dat iemand ernstig letsel oploopt. Niet alleen de afsteker, maar ook de omstanders. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s.

Maak melding van illegaal vuurwerk
Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld?

• Meld dit bij de politie 0900-8844.

• Blijft u liever anoniem?

Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Vragen over vuurwerk?

Kijk op https://www.politie.nl/themas/vuurwerk.html