De Online zender voor Alkmaar en regio!
De Online zender voor Alkmaar en regio!

Alkmaars onderzoek: vraag naar allergeenvrije vleesvervangers in Nederland stijgt

Voormalig vleesfanaten komen met nieuwe vleesvervanger

ALKMAAR – Allergeenvrije vleesvervangers raken steeds meer in trek. Voornamelijk soja en gluten zijn bestanddelen die men het liefst vermijdt. Daarnaast geeft vrijwel iedereen de voorkeur aan proteïnerijke en gezonde vleesvervangers. Dat blijkt uit recent onderzoek van de in Alkmaar woonachtige oprichters van het vegan receptenplatform Groenteboertje. Uit navraag onder bijna veertienduizend volgers op Instagram kwam duidelijk naar voren wat men het liefst vermijdt en juist belangrijk vindt bij zijn of haar keuze voor een vleesvervanger.

Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de deelnemers het liefst vleesvervangers zonder soja eet. De redenen daarvoor zijn uiteenlopend. Waar de een aangeeft de smaak van soja niet te kunnen waarderen, wijst de ander op een soja-allergie. Ook het milieu-aspect blijft niet onderbelicht. Deelneemster Vera stelt: “Vaak wordt er gezegd dat soja nog veel water nodig heeft, dus met het oog op het milieu kies ik liever voor sojavrij.”

Ook gluten wil men bij voorkeur niet terugvinden in een vleesvervanger. Die mening is 56 procent van de ondervraagden toegedaan. Een glutenintolerantie is een oorzaak die daarbij voor de hand liggend is. Ook is het voorkomen van “een opgeblazen gevoel” een veelgenoemd motief. Daarnaast houdt men bij voorbaat rekening met anderen. Zo zegt Milou: “Mijn beste vriendin is sinds kort glutenvrij gaan eten, ik kijk hier dus ook vaker naar. Het lijkt me interessant als er meer producten daarvan op de markt komen. De keuze op dit vlak is op het moment nog vrij beperkt namelijk.”

Eerste houdbare allergeenvrije vleesvervanger in Nederland
Uit de reacties die oprichters Joas Scholing en Fiona Mapes sinds de start van Groenteboertje begin 2019 ontvingen, maakten zij op dat met name op het gebied van allergeenvrije vleesvervangers nog het nodig te wensen over was. Het leidde onlangs tot de lancering van Peas Maker Stukjes: een houdbare gezonde vleesvervanger gemaakt vanuit gele erwten en tuinbonen. Het product zit daardoor boordevol proteïne en vezels. Daarnaast is het volledig vrij van gluten, soja en andere allergenen en dus voor iedereen toegankelijk. Op de website www.peasmaker.nl delen Joas en Fiona vegan recepten waar de Peas Maker Stukjes in worden gebruikt.

Steeds minder ‘pure vleeseters’
Uit de jaarlijkse ‘Vegamonitor’ van de stichting Natuur&Milieu blijkt dat steeds minder Nederlanders zichzelf zien als pure vleeseter. Eén op de drie Nederlandse huishoudens heeft zichzelf dan ook ten doel gesteld in 2021 minder vlees te gaan eten. Met name de jongere generatie is zich meer en meer bewust van het belang van een afnemende mate van vleesconsumptie.