De Online zender voor Alkmaar en regio!
De Online zender voor Alkmaar en regio!

Burgemeester Roemer is trots met burgerwacht door AZ-supporters

In Alkmaar patrouilleerde maandagavond een groep harde-kernsupporters van AZ. De naar schatting vijftig in het zwart geklede mannen met volledige gezichtsbedekking wilden naar eigen zeggen ‘de stad beschermen’.

De Alkmaarse burgemeester Emile Roemer juicht de aanwezigheid van de supporters toe, zegt hij in een interview met NH Nieuws. Hij noemt het “een heel goed signaal” en “een helder statement” van de burgerwacht die hij geen burgerwacht wil noemen. “Ondernemers hebben het al zo moeilijk. Dan zit je er niet op te wachten dat je stad wordt gesloopt.”

Dat de aanwezigheid van fanatieke jonge voetbalsupporters intimiderend is en kan leiden tot een gewelddadig treffen met andere groepen, gelooft Roemer niet. “Er was geen sprake van een burgerwacht. Dat zijn mensen die een statement hebben afgegeven: ‘Joh, je mag opkomen voor je vrijheid van meningsuiting, maar blijf met je vingers van andermans spullen af’. Ik wou dat heel Nederland dat statement afgaf.”

Fanatieke aanhangers van Willem II, MVV, NEC en Heracles hebben ook al gedreigd in actie te komen tegen concurrerende relschoppers die vernielingen aanrichten.

Beeld: NH Nieuws