De Online zender voor Alkmaar en regio!
De Online zender voor Alkmaar en regio!

Flink pak sneeuw dit weekend gooit land waarschijnlijk plat

Vanaf zaterdagavond begint het in een groot deel van het land te sneeuwen en in het uiterste zuidoosten gaat het ijzelen. Het blijft een groot deel van de zondag sneeuwen en de vrij krachtige tot in de kustgebieden stormachtige oostenwind zorgt voor een sneeuwjacht, ook wel driftsneeuw genoemd. In de kustgebieden, vooral in Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Drenthe en Groningen is sprake van een sneeuwstorm bij gevoelstemperaturen van -15 graden. Ook in het Rivierengebied kan de situatie zich toespitsen. Sinds 2010 is het niet meer tot een sneeuwstorm gekomen in ons land.

Na een rustige vrijdag komt de vorstgrens vannacht het noordoosten van het land binnen. In Groningen zou al wat lichte winterse neerslag kunnen vallen in de vorm van sneeuw of ijzel. Zaterdagochtend kan ook in Friesland en Drenthe wat winterse neerslag vallen en is kans op gladheid in het noordoosten. In de rest van het land is het dan nog overwegend droog, op wat lichte regen na in het uiterste zuiden. In het midden van het land is het in de vroege ochtend nog een graad of 4 en in het zuiden 6 of 7 graden. Veel warmer wordt het niet meer, overdag gaat de temperatuur steeds verder omlaag.

Tegen de avond op steeds meer plaatsen sneeuw

De oostenwind trekt morgenmiddag steeds verder aan en wordt matig tot (vrij) krachtig in het binnenland en hard tot stormachtig in de kustgebieden, 4-7 Bft. Vooral in het Waddengebied kan al een windkracht 8 komen te staan. Met deze oostenwind wordt koude lucht vanuit Duitsland ons land binnengeblazen. De vorstgrens zakt daardoor naar het zuiden. Eind van de middag vriest het in de hele noordelijke helft van het land en de gevoelstemperatuur duikt flink onder nul. Ondertussen gaat het zaterdagmiddag vanuit het zuiden regenen. Aan het eind van de middag bereikt de neerslag het midden van het land. Daar gaat de neerslag over in sneeuw en een smalle strook van ongeveer 20-30 km ten noorden van de vorstgrens krijgt ijzel. Waarschijnlijk is dit het geval in Zeeland, Noord-Brabant en Noord-Limburg. In Zuid-Limburg blijft het de hele zaterdagavond regenen bij temperaturen boven het vriespunt.

Sneeuwstorm zorgt voor flink wat overlast

In de nacht naar zondag breidt de sneeuw zich uit over het hele land, alleen het uiterste noorden krijg niet zoveel. In het westen, midden en oosten valt op grote schaal ruim 10 cm sneeuw. Ook in het zuiden gaat de regen en ijzel op steeds meer plaatsen over in sneeuw en dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Alleen in Zuid-Limburg blijft het regenen bij temperaturen boven nul. In de rest van het land is het bar winterweer met een sneeuwjacht. Door de krachtige wind kunnen sneeuwduinen ontstaan van meer dan een meter hoog. In de kustprovincies, maar ook in de open gebieden van Flevoland en Drenthe, kan een ware sneeuwstorm opsteken met slechte zichten.

Zondag is het bar winterweer met nog steeds een sneeuwstorm in de noordwesthoek van het land. Er kunnen daar windstoten voorkomen tot 90 km/u. Het blijft nog lange tijd sneeuwen en het sneeuwdek wordt dikker en dikker. Op veel plaatsen valt uiteindelijk 10 tot 20 cm. In de Achterhoek, de omgeving Arnhem/Nijmegen en het rivierengebied valt regionaal meer dan 30 cm en door de wind kan de sneeuw in het hele land ophopen. Alleen in het uiterste zuiden van Limburg valt bijna alle neerslag in de vorm van regen of ijzel.

In het uiterste noorden valt ook maar weinig sneeuw. De temperatuur ligt rond -5 graden, alleen in het uiterste zuidoosten ligt het kwik nog iets boven nul. Door de harde wind daalt de gevoelstemperatuur op veel plaatsen naar -10 tot -15 graden! Zondag avond neemt de wind geleidelijk af en wordt het langzaam droger.

Het lijkt erop dat alle vormen van verkeer in de nacht naar zondag en zondag overdag voor een belangrijk ontwricht zullen raken. Het lijkt dan ook beter om in die periode, als het niet noodzakelijk is, ook niet op pad te gaan.

Sneeuwstorm uitzonderlijk in ons land

Sneeuwval of driftsneeuw (opgewaaid door de wind) bij windkracht 8 of meer wordt een sneeuwstorm genoemd. In de vorige eeuw kwam het gemiddeld ééns per 5 jaar tot een sneeuwstorm. Soms liet de volgende sneeuwstorm meer dan 20 jaar op zich wachten, maar in strenge winters woedde soms enkele malen een sneeuwstorm.

De laatste hevige sneeuwstorm dateert van 1985 toen het op 8 en 9 januari sneeuwde bij een stormachtige wind. De zwaarste en meest ontwrichtende sneeuwstorm was die van 14 februari 1979. Toen duurde de sneeuwstorm 90 uur en ontstonden sneeuwduinen van 3 tot 6 meter hoogte. Deze eeuw was alleen op 9 januari 2010 sprake van een officiële sneeuwstorm in Hoek van Holland, Lauwersoog, Schiermonnikoog en boven het IJsselmeer.

Bron: Weer.NL