De Online zender voor Alkmaar en regio!
De Online zender voor Alkmaar en regio!

Meer cybercrime dan inbraken in Alkmaar tijdens tweede lockdown

Sinds de tweede lockdown is het aantal cybercrimes flink hoger dan het aantal inbraakmeldingen in Alkmaar. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de invloed van de lockdowns op criminaliteit, op basis van politiecijfers.

In Alkmaar registreerde de politie van september tot en met november 24 digitale misdaden waar phishing, helpdeskfraude en vriend-in-noodfraude voorbeelden van zijn. In dezelfde periode maakten Alkmaarders melding van 8 inbraken.

Mede door de coronamaatregelen lijkt criminaliteit te verschuiven naar online. In 31 van de 47 Noord-Hollandse gemeenten kreeg de politie zelfs vaker meldingen van cybercrime dan van inbraken. Dit was naast Alkmaar ook het geval in Amsterdam, Haarlem, en Hilversum.

Noord-Hollanders lopen grootste risico op cybercrime
Van januari tot en met november 2020 kregen 9,2 op de 10.000 Noord-Hollanders te maken met cybercrime. Daarmee lopen Noord-Hollanders het grootste risico ten opzichte van inwoners van andere provincies. Het landelijk gemiddelde is 5,6 meldingen per 10.000 Nederlanders.

Meeste cybercrime-meldingen in de Laren en Waterland
Binnen de provincie Noord-Holland vallen inwoners van Laren dit jaar – relatief gezien – het vaakst in de handen van internetcriminelen. Gedurende 2020 waren er al 18,6 meldingen van cybercrime per 10.000 Laarders. Ook in Waterland (17,8), Langedijk (14,6) en Bloemendaal (13,2) zijn per 10.000 inwoners relatief veel cybercrime-meldingen.

Internetmisdaad werd daarentegen het minst vaak gemeld in Ouder-Amstel en Amstelveen. Hier vonden in 2020 tot aan november 4,5 incidenten plaats per 10.000 inwoners.