De Online zender voor Alkmaar en regio!
De Online zender voor Alkmaar en regio!

Nieuw spoor tussen Heerhugowaard en Zaandam

ProRail vernieuwt het spoor tussen Heerhugowaard en Zaandam. Van 20 februari tot 1 maart vervangen we op een traject van zestien kilometer spoorstaven, dwarsliggers en ballast. Het is een flinke operatie, waarvoor onze aannemer Swietelsky een speciale werktrein gebruikt. Ook vernieuwen we op dit traject een aantal overwegen.

Werktrein
Voor deze spoorvernieuwing gebruikt onze aannemer Swietelsky een speciale werktrein. Deze trein komt uit Oostenrijk en voert door heel Europa verschillende grote spoorwerkzaamheden uit. De trein is ongeveer een kilometer lang. Hij is bijzonder omdat deze aan de voorkant spooronderdelen ‘opeet’ en tegelijkertijd aan de achterkant het nieuwe spoor neerlegt.

Vanwege onze coronamaatregelen is het voor publiek en journalisten niet mogelijk om dichtbij deze trein te komen, maar ProRail deelt na de werkzaamheden beelden van de trein. Houd onze website dus in de gaten.

Overwegen
Daarnaast vernieuwen we in totaal vijf overwegen. Ook op deze overwegen zullen we de spoorstaven, dwarsliggers en ballast vervangen. Om te zorgen dat het verkeer makkelijker en comfortabeler van de overwegen gebruik kunnen maken vervangen we ook de betonnen overwegplaten voor platen van rubber.

Heiloo
Deze overwegen zullen we tijdens de werkzaamheden afsluiten voor het wegverkeer. Daarnaast sluiten we gedurende delen van de werkzaamheden in zowel Heiloo als Castricum nog een aantal overwegen, omdat we deze nodig hebben voor de werkzaamheden.

In Heiloo zullen in totaal zes overwegen dicht zijn. De gemeente heeft voor omleidingsroutes gezorgd. Samen met de gemeente hebben we de informatie over de verkeerssituatie samengevat op de website van de gemeente Heiloo.

Castricum
Bij Castricum gaan vijf overwegen tijdelijk dicht. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Castricum. Hier staan ook plattegronden waarop je de verkeerssituatie op dinsdag 23, woensdag 24 en donderdag 25 februari kan bestuderen.

Alkmaar
Ook in Alkmaar gaat een overweg dicht. Het gaat om de spoorwegovergang op de Kalkhovenseweg. Deze sluit in de ochtend van zondag 21 februari om 06:00 uur en hij zal maandagmiddag 22 februari 13:00 uur weer open gaan.

Reisplanner
Tijdens de werkzaamheden is er geen treinverkeer mogelijk tussen Alkmaar en Uitgeest. NS zet vervangend busvervoer in en reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd tot 45 minuten. Lees meer over het vervangend vervoer, en raadpleeg een reisplanner, op de website van NS.