De Online zender voor Alkmaar en regio!
De Online zender voor Alkmaar en regio!

Oud en Nieuw: Boete oplopend tot 250 euro voor afsteken (knal) vuurwerk

Oud en Nieuw wordt dit jaar net even anders. We vieren het thuis en met een klein groepje. Oudejaarsvuurwerk is er niet bij. Dit jaar is er een verbod op het verkopen, vervoeren en afsteken van consumentenvuurwerk in het hele land. In de gemeente Alkmaar is het ook verboden om carbid te vervoeren en af te schieten. 

Controle

Zo zorgen we er allemaal voor dat de ziekenhuizen en politie niet extra belast gaat worden, tijdens en na de jaarwisseling. Politie en boa’s handhaven de vuurwerkregels. Voor wie zich niet aan de regels houdt, is de straf een boete van minimaal €100. De boete voor het afsteken van vuurwerk is zelfs €250. Jongeren tot 18 jaar kunnen een Halt-straf krijgen als zij toch vuurwerk afsteken. Het is ook verboden om consumentenvuurwerk dat is gekocht in het buitenland, naar Nederland te vervoeren. De politie controleert daarom de komende tijd extra in de grensgebieden.

Fopvuurwerk

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 mag wel klein vuurwerk zoals sterretjes, trektouwtjes en knalerwten worden afgestoken. Iedereen van 12 jaar en ouder mag dit zogenoemde fopvuurwerk of schertsvuurwerk het hele jaar door kopen en afsteken. Dit is het minst gevaarlijke vuurwerk. Toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden heet kunnen worden. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand van het vuurwerk. Rits je jas dicht en kijk uit met brandbare kleding en openstaande kleding zoals capuchons.