De Online zender voor Alkmaar en regio!
De Online zender voor Alkmaar en regio!

Politie richt op Overdie met oud en nieuw na oproep tot rellen via Social Media kanalen

De politie blijkt dinsdagavond rond het Alkmaarse winkelcentrum De Mare opgetreden te zijn onder een noodbevel van de burgemeester. Burgemeester Emile Roemer vond zo’n bevel onvermijdelijk gezien recente eerdere overlast in andere gemeenten en in Overdie. Net als dinsdag bij De Mare gingen daar via social media oproepen tot rellen aan de overlast vooraf.

Aller ogen zijn mede hierom nu gericht op Oudejaarsavond in Overdie. Daar liep het vorig jaar zo uit de hand dat alleen door een dreigende aanwezigheid van ME’ers de rust kon weerkeren. Bewoners vrezen voor een herhaling.

’De Blauw’

Momenteel rouleren al ruim een week berichten op social media waarin wordt opgeroepen om ’De Blauw’ (politie) niet in de wijk te laten komen. ,,Samen pakken wij oud & nieuw terug’. Om dat voor elkaar te krijgen, moet er ’vuurwerk, hout en rubber’ ingezameld worden om ’barricades te plaatsen bij elke ingang van de wijk’.

Deeelnemers aan de chats melden elkaar intussen precies waar de politie rondrijdt en waar die optreedt.

De politie zegt de berichten te hebben gezien en ze serieus te nemen. ,,Wij zijn voorbereid op dergelijke acties maar doen verder geen uitspraken over de wijze van politie-inzet.”

Opjutten

Roemer meldt dat na social media-oproepen er al op 15 december sprake was van ’ernstig (vuurwerk)overlast’. Volgens een woordvoerder van de gemeente was dat in Overdie. Vier dagen later -afgelopen zaterdag- werd die oproep herhaald. Maandag was het goed mis in Velsen, en werd er tevens een social media-oproep gedaan voor Heemstede en Beverwijk. Daarin jutten groepen elkaar volgens Roemer op om de verstoringen in Velsen te gaan overtreffen.

Vanwege dit alles gaf Roemer dinsdag de politie groen licht om preventief te fouilleren en mensen uit het gebied van De Mare te weren. Waarnemers denken dat de politie-aanwezigheid daadwerkelijke onrust heeft voorkomen. Of deze aanpak ook in de Oudejaarsnacht voor Overdie van kracht wordt, is niet bekend.

Op de vraag van deze krant onlangs aan Roemer of hij van plan was extra maatregelen in die wijk te nemen, antwoordde hij dat hij Overdie niet in een kwaad daglicht, en niet in een uitzonderingspositie wil zetten. ,,Het is een hartstikke leuke wijk. Ik heb er zelf rondgefietst en ik heb er hele leuke gesprekken gevoerd met bewoners.”

Ellende

Lidya Schaddelee, voorzitter van de bewonerscommissie van de Zonkantflat in de wijk, heeft Roemer echter geschreven dat het momenteel ’al dagen lang ellende’ is in de wijk. ,,Bushokken kapot, brand gesticht, enz. enz.”

Vorig jaar werden in de oudejaarsnacht auto’s en een scooter in brand gestoken, waarna de brandweer werd aangevallen met vuurwerk, net zo lang tot de politie kwam. Bekend is al wel dat politie en brandweer dit keer in gemengde teams gaan opereren.

De kwestie is ook politiek geladen omdat oppositiepartij OPA de huidige coalitie verwijt er een zooitje van te hebben gemaakt. Het vorige college onder aanvoering van OPA claimt rust in de wijk te hebben gebracht. De ellende van afgelopen oud en nieuw zou zijn veroorzakt doordat het huidige college de OPA-aanpak heeft verlaten.

No Limit

In de wijk trad voorheen in de Oudejaarsnacht personeel van sportschool No Limit op als kalmerende factor op straat. Gebouw Het Trefpunt van No Limit ving jongeren tot 03:00 uur ’s nachts op. Vorig jaar echter waren de mensen van No Limit vervangen door jongerenwerkers van organisatie Turn-Over. Die zouden tot 23.00 uur op straat zijn, maar vertrokken al om 22.00 uur.

Het Trefpunt is eigenlijk dicht vanwege corona. Lydia Schaddelee schrijft Roemer echter dat het gebouw desondanks op oudejaarsavond open gaat. Maar slechts tot 23.00 uur. ,,Dan krijg je dus om 23.00 uur in één klap al die jongeren de wijk in, jongeren die er de pest in hebben dat ze daar weg moeten.”

Vernielingen

Ook No Limit zelf schrijft op Facebook dat het onrustig is in de wijk en dat er vernielingen zijn geweest, onder meer met vuurwerk. ,,Nu de scholen en Het Trefpunt dicht zijn en jongeren hun energie niet kwijt kunnen slaat ook de verveling toe. (…) Wij begrijpen heel goed dat het een lastige tijd is voor onze jongeren. (…) Toch moeten we proberen om in de aanloop naar oud en nieuw de rust te bewaren.”

No Limit vraagt iedereen ’er extra op te letten dat de jongeren veilig zijn en dat er geen ongelukken gebeuren uit verveling’.

Bron: NHD