De Online zender voor Alkmaar en regio!
De Online zender voor Alkmaar en regio!

Stemmen in coronatijd

Inleiding

Op 17 maart 2021 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Alle gemeenten kijken hoe deze verkiezingen in coronatijd goed kunnen verlopen. Doel is de verkiezingen in maart 2021 zo veilig mogelijk te organiseren voor de kiezers en de stembureauleden.

Beschikbaarheid en geschiktheid van stemlokalen

Het RIVM adviseert om de basisregels ook leidend te laten zijn tijdens de komende verkiezingen.

  • Dat betekent dat het stemlokaal zo ingericht moet worden dat kiezers en stembureauleden 1,5 meter afstand kunnen houden.
  • Daarnaast adviseert het RIVM bijvoorbeeld potloden gedurende de dag schoon te maken.

Alternatieve locaties

Vanwege de coronamaatregelen kunnen we niet alle bekende stemlokalen gebruiken. Ze zijn niet altijd groot genoeg om de 1,5 meter afstand aan te kunnen houden.

We richten alle stemlokalen corona-proof in. Hierdoor maken wij dit keer geen gebruik van schoolgebouwen.

Voor alle stemlocaties hebben we inmiddels vervangende stemlokalen gevonden. Wij maken dit keer bijvoorbeeld veel gebruik van de gymzalen en sporthallen. Hierin richten we meerdere stembureaus in. Ook zetten we op een aantal locaties tenten neer.

Stemmen per brief en vervroegd stemmen

Kiezers van 70 jaar en ouder kunnen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer per brief stemmen. Hierover komt nog informatie hoe dit precies gaat.  

En kiesgerechtigden kunnen al op maandag 15 en dinsdag 16 maart 2021 op een aantal locaties vervroegd een stem uitbrengen. Deze maatregel is vooral bedoeld voor kiezers met een kwetsbare gezondheid.