De Online zender voor Alkmaar en regio!
De Online zender voor Alkmaar en regio!

Horeca-ondernemers in Alkmaar zijn het zat en beramen actie

Onrust onder de horeca-ondernemers in Alkmaar. Veertig procent dreigt het loodje te leggen. Overlevenden raken gedemotiveerd. De doodskist op het Waagplein is daarvan het symbool. Er komen meer acties.

Een tweede keer dicht. Dat knakt waarschijnlijk veertig procent van de horecagelegenheden. Sil Vendel, eigenaar van café ’t Hartje op het Waagplein, weet wel zeker dat de schattingen goed zijn. Hijzelf zingt het nog wel even uit. Maar hij wil toch graag zijn stem laten horen plus die van de andere honderdvijftig horeca-ondernemers met wie hij in een whats-appgroep zit.

Toen Liesbeth dit hoorde, was ze compleet verslagen. “Dit hadden we nooit verwacht. Wij zijn niet het probleem, wij zijn de oplossing”, stelt ze. De onderneemster is bang dat haar zaak de verplichte sluiting niet gaat overleven. Daarom heeft ze de doodskist, die ze nog had staan van Halloween vorig jaar, voor de deur gezet.

Ook staat er een ‘rouwadvertentie’ naast. ‘De strijd is gestreden. Met telkens nieuwe moed. Verbazingwekkend krachtig. Toen de doodsteek. Het is nu op… Verdrietig en vol ongeloof geven wij kennis aan het einde van de horeca’, valt te lezen.

‘Spaarpot weer helemaal leeg’

“Na de zomer dachten we dat we er weer een beetje bovenop waren. We konden de opgelopen schulden weer betalen”, vertelt de aangeslagen cafébaas. “Nu raakt onze spaarpot weer helemaal leeg.” Volgens de eigenaresse van ‘t Hartje gaan ze failliet als er geen hulp komt van de overheid.

Premier Rutte noemde de aangekondigde maatregelen een “gedeeltelijke lockdown”. De nieuwe regels gelden in eerste instantie voor ongeveer vier weken en worden over twee weken geëvalueerd. “Dit worden hele zware weken”, aldus Liesbeth. “Voor ons is dit echt ons levenswerk. Dit zijn wij, en we kunnen niet anders.”