De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Arkplein: Van steen naar groen

Wethouder Robert te Beest onthulde woensdag 2 juni één van de 2 insectenhotels op het Arkplein. Omwonenden kunnen voortaan genieten van het groene plein met veel ruimte voor biodiversiteit. 

Vergroening Arkplein
Het Arkplein heeft een flinke metamorfose ondergaan. Veel stenen hebben plaatsgemaakt voor groen. Het plein is voorzien van gras, vaste planten en een diversiteit aan heesters en bomen. De keuze voor de bomen is gebaseerd op de Japanse tuinstijl met onder andere prachtig bloeiende Japanse sierkersen. Op het plein wordt in het najaar een bonte berm gezaaid met kruiden en bloembollen. Dit levert komend voorjaar een prachtig bloemenveld.

Insectenhotels voor meer biodiversiteit
Dankzij alle bloemen, planten en grassen trekt het Arkplein veel insecten en vlinders aan. Om hun leefomgeving nog prettiger te maken, zijn er 2 grote insectenhotels geplaatst. Insectenhotels bieden insecten een fijne schuilplaats. De hotels trekken onder andere wilde bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en gaasvliegen aan. Het ontwerp van de insectenhotels is geïnspireerd op Mondriaans Victory Boogie Woogie. 

Speelark voor de kinderen
Bij de inrichting van dit plein zijn ook de kinderen niet vergeten. De oude speeltoestellen zijn vervangen door nieuwe toestellen en er staat nu zelfs een ‘speelark’ op het Arkplein. Ook aan de volwassen buurtbewoners is gedacht. Zij kunnen voortaan buiten op het plein een potje schaken, dammen of mens erger je niet spelen. Wethouder Robert te Beest en projectleider Paul Weidema beten het spits af. Een mooie manier om elkaar te ontmoeten.

Waarom is vergroening zo belangrijk?
Groen in de stad is om veel redenen belangrijk. Bijvoorbeeld om Alkmaar regen- en hittebestendig te maken. Het zorgt ervoor dat hemelwater direct in de bodem kan zakken, opgenomen kan worden door de beplanting en kan verdampen. De schaduw, van bijvoorbeeld bomen, en het verdampen van water zorgen vervolgens weer voor lagere temperaturen. Meer groen is ook belangrijk voor het behoud en het versterken van de biodivsersiteit. En niet onbelangrijk; het verhoogt de leefbaarheid van de woonomgeving.

Bron en foto: Stadswerk072