De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Corona-angst zal de zwemveiligheid beïnvloeden

OMT-lid en Viroloog Alex Friedrich van het UMCG weet onze gemoedsrust weer over de kook te krijgen. De toon kan natuurlijk aan De Telegraaf te schrijven zijn, maar over het algemeen is de boodschap dat iedereen niet te vroeg moet juichen want de maatregelen blijven nog wel even. Daarnaast stromen berichten binnen dat volledig gevaccineerde ook positief getest zijn. Wat doet dit met de mensen?

De reisorganisaties trekken hun eigen plan door mensen zelf de keuze te geven of zij wel of niet naar oranje gebied gaan. De horeca is weer de gebeten hond die maar in zitpositie moet wachten tot ze weer mogen, en de kans is groot dat de maatregelen verlengd worden. Kom ik weer op het zwemonderwijs. Als een soort jojo is deze branche heen en weer geslingerd tussen de drie lockdowns. Met heel veel pijn en moeite heeft VWS toegegeven dat dit reparatiebeleid was,‘ zegt Shiva de Winter, Voorzitter Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

De onzekerheid bij zwemlesaanbieders dient zich alweer aan. Stel dat de geschiedenis zich herhaalt en zwemles opnieuw onder valt. Dan zal dit tegelijk met de eventuele toekomstige maatregelen weer snel worden opgeschort. Catastrofaal voor de zwemveiligheid en voor de kinderen. De voorbeelden zijn er volop. Het trieste verhaal van een kind van zes dat verdronken is, maar wel al anderhalf jaar op de wachtlijst voor zwemles stond.

Naar mijn mening mist er qua aanpak enig menselijke aanpak. Er worden keuzes gemaakt en beslissingen genomen door mensen die maandelijks hun hoge inkomen behouden en hiermee dat ene puntje empathie missen. Door daar meer voor open te staan kan er ook over een langetermijnvisie gedacht worden. Dit beleid levert nu alleen maar onzekerheid op voor de toekomst. Of dit nu financieel of privé is,’ aldus Shiva de Winter

Mijn zorg zit hem bij de kinderen en hun zwemvaardigheid. Ik heb meer dan eens gewaarschuwd voor de consequenties van het lange stilleggen van de zwemlessen. Leren van het verleden zou wel een pluspunt zijn. Laat de beleidsmakers hier rekening mee houden voordat de zwemlessen weer stilvallen.

Een verwijt aan de beleidsmakers is voornamelijk de kortetermijnvisie zonder te hoeven denken aan de financiële gevolgen. Er zijn ten slotte voldoende middelen financieel om de getroffen branches te steunen, zeggen ze zelf. Maar niet wat betreft veiligheid.

Er moet heel duidelijk gemaakt worden aan de mensen achter de schrijftafel dat er met zwemveiligheid niet te spotten valt. ‘Dit is niet iets wat je uit kan stellen of even kan pauzeren. Dit is een leerproces wat grondig in de war geschopt is en met fluwelen handschoenen weer bij elkaar geraapt moet worden. Enkele dagen geleden opperde ik om de zwemveiligheid als onderdeel van de basisschool lessen mee te nemen. Dit is een belangrijke stap voor de toekomst om eerder te beginnen met preventie,’ volgens Shiva de Winter

Maar eerst moet er duidelijkheid zijn dat de prioriteit van de zwemveiligheid zo hoog staat dat wij ons geen zorgen hoeven te maken over een eventuele sluiting, en de daarbij behorende zorgen over de veiligheid van onze kinderen. Een hele lange weg waar de eerste stap door de beleidsmakers gezet kan worden,‘ besluit Shiva de Winter.