De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Een BIJzondere plek in park De Draai Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD – Maar biedt sinds kort ook een mooie ‘speelplaats’ voor bijen en insecten, waar tegelijkertijd mensen meer kunnen leren over het belang van bijen (en insecten) voor de biodiversiteit.

Het idee voor het nieuwe bijeninformatiepunt ontstond doordat de Heerhugowaarders Koen Beemsterboer en William Mosch, sinds enkele jaren actief als imkers, een gooi deden naar de ‘Biodiversiteitsprijs’ van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). Dit is een geldprijs voor de beste projectideeën die het leefklimaat van bijen versterken en/ of herstellen. William: “We hadden diverse ideeën in ons hoofd. Het uiteindelijke plan was om in Heerhugowaard een uitgebreid educatief Bee Valley Informatiepunt te realiseren, zoals in het Diepsmeerpark in Langedijk al te vinden is. Hierover hebben we ook overleg met de gemeente en Jochen van Bee-Valley gehad.”

Kleinschalig informatiepunt

De inzending van Koen en William won helaas niet, Koen: “Maar we proefden bij de gemeente Heerhugowaard enthousiasme omdat ons project past bij de doelstellingen van de gemeente qua biodiversiteit en klimaatadaptatie.” Daarom werd in overleg met alle betrokken partijen besloten om een kleinschaliger informatiepunt te realiseren in De Draai. De Heerhugowaardse imkers heb-
ben in samenwerking met Jochen Mastenbroek van het Langedijkse Bee Valley het informatiepunt in de nieuwbouwwijk ingericht met onder meer een insectenhotel, een bijenkast en een kleurrijk informatiebord.

En binnenkort komen er nog enkele bijenkasten bij op het terrein. Jochen: “De nu geplaatste bijenkast heeft een aantal deurtjes die mensen kunnen openen om te kijken hoe de bijen aan het werk zijn.” De Langedijker is met zijn bedrijf Bee Valley (www.bee-valley.nl) expert in het realiseren van bijeninformatiepunten. Naast het punt in het Diepsmeerpark staan er ook enkele bij bedrijven in de omgeving. “Bee Valley heeft als doel het verbeteren van de biodiversiteit doormiddel van een ideale leefomgeving te creëren voor bijen en insecten. Daarnaast proberen wij de generatie van nu wat bewuster te maken van het belang van insecten en bijen. Daarom is mijn droom in elke gemeente een Bee valley informatie punt.”

Bewustwording

Omdat de natuur wat later is dit jaar, moet de eerste zwerm nog arriveren, maar William, Koen en Jochen zijn er klaar voor. “We hopen binnen een maand meer leven in de brouwerij te hebben,” aldus William. De drie mannen onderstrepen nogmaals het belang van het behoud van de honingbij. Jochen: “Bijen dragen direct zorg voor onze natuur, bestuiving door insecten is noodzakelijk voor heel veel voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen hiervoor.” Koen vult hem aan: “De insectenstand gaat achteruit. Er komt steeds meer beton en steeds minder groen. We willen op deze manier niet alleen een leefruimte voor bijen en alle insecten bieden, maar we hopen ook dat onze bijenwand bijdraagt aan een stukje bewustwording bij de mensen. En dat ze ook ideeën op doen om zelf in hun tuin een plek voor bijen te bieden.

”Op het bord bij het informatiepunt in De Draai zijn diverse tips te vinden hoe je je tuin bij-vriendelijker maakt en welke planten hier uitermate geschikt voor zijn. “Eigenlijk is alles met een bloem al in de goede richting,” benadrukt Jochen.

Adopteer een bij

Het informatiepunt in De Draai is ook de mogelijk gemaakt door de bijdrages van de WannaBees. Dit zijn mensen die via de imkerij van William en Koen, MoBees, bijen hebben geadopteerd. Voor een klein bedrag per maand adopteer je al 100 bijen. Meer informatie hierover is te vinden op www.adopteereenbij.nl

Op de foto: Jochen, William en Koen bij het nieuwe bijeninformatiepunt in De Draai. (Foto aangeleverd)