De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Eindelijk komt de warmte naar ons land

We hebben er lang op moeten wachten, maar een zuidenwind brengt ons dit weekend eindelijk warmte. Dat de windrichting zeer bepalend is voor ons lenteweer ondervinden we dit jaar aan den lijve.

‘In de afgelopen zeer koude aprilmaand voerden noordenwinden continu koude lucht aan vanaf de Noordpool. Ondanks de kou was het een zonnige maand, maar op de meeste dagen was het niet warm genoeg om buiten te zitten. Er waaide een schrale wind. Wel was het lekker doe-weer. Alleen op enkele dagen, zoals Koningsdag en 28 april, waaide de wind wat meer vanuit het oosten en was het wel aangenaam op veel plaatsen,‘ zegt Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline.

Volgens Jaco van Wezel, raken we begin mei de noordenwind dan eindelijk kwijt, maar kregen we er een koude westelijke wind voor terug. ‘De westenwind voerde koude lucht aan vanaf de Noordzee en in die koude lucht trokken talrijke buien mee over ons land. De stevige wind maakte het gisteren en vandaag voor het gevoel extra koud. Kortom: het schrale aprilweer is ingewisseld voor guur meiweer. Komende dagen wordt het een paar graden minder koud, maar verder verandert er nog weinig,‘ aldus Jaco van Wezel.

Zuidenwind brengt warm weer in ons land
In het weekend draait de wind naar het zuiden en daarmee komt de aanvoer van warme lucht vanuit Zuid-Europa op gang. Zaterdag is het nog een tijd bewolkt en kan er wat regen vallen. Als het regengebied ons pas in de avond bereikt is het best aangenaam weer met maxima van 13 graden in het noordwesten tot 16 in het zuidoosten. Maar wanneer het de hele middag regent, dan wordt het maximaal 14 graden.

Zondag is het warm lenteweer met maxima van 19-24 graden. In het zuidoosten kan het met 25 graden zomers warm worden. Daarbij kunnen we zonnige perioden verwachten, maar er is ook kans op een bui.

De warmte is van korte duur en na het weekend zal de middagtemperatuur geleidelijk een aantal graden dalen. Halverwege de week is het zo’n 14-17 graden, dus de echte kou komt niet terug. Zuidwestenwinden voeren milde lucht en enkele buien aan. Voor de natuur is dat een groeizaam weertype, waardoor het nu snel flink groen zal kleuren.