De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Er gaat weer gekoerst worden op de Alkmaarse Drafbaan!

De Stichting Exploitatie Drafcentrum Alkmaar (SEDA) heeft er zin in en verheugt zich op een prachtig drafseizoen. De SEDA, bestaande uit een 3-tal enthousiaste ondernemers en paardensportliefhebbers pur sang, heeft in november 2019 uitgesproken de exploitatie van de drafbaan Alkmaar op zich te nemen en hiermee de drafsport in Alkmaar weer een boost te geven. Met behulp van de sponsor en naamgever ZEturf zal de baan in Alkmaar weer een nieuwe impuls krijgen.

De accommodatie in Alkmaar ligt er klaar voor en de eigenaren en pikeurs van paarden willen graag op Alkmaar koersen. Het ontbrak echter aan visie en leiding. De drie heren Kees de Groot, Robin Goudsblom en Harm van der Jagt en paardenliefhebster Sierdje Schokker hebben uit liefde voor de sport de handen in één geslagen. Vanaf eind 2019 zijn zij met volle enthousiasme en geheel op vrijwillige basis aan de gang gegaan de baan te upgraden. Bijgestaan door een team van trouwe vrijwilligers is het achterstallig onderhoud aangepakt en is de exploitatie van de locatie opnieuw onder de loep genomen. Onder andere is bekeken hoe er naast circa 10 koersdagen per jaar meer ‘reuring’ op het ovaaltje van Alkmaar kan plaatsvinden.

Onder de nieuwe leiding werd er in het voorjaar van 2020 helaas voor het laatst met publiek gekoerst en brak er een onzekere periode vanwege COVID-19 aan. Dit heeft de heren doen besluiten om op een andere manier inkomsten voor de baan te genereren. Zo is een groot deel van het stalterrein als parkeerterrein verhuurt aan Noordwest Ziekenhuisgroep en heeft er in deze periode een lange tijd een corona snelteststraat op het terrein gestaan. Uiteraard was de corona periode een rare tijd, want de insteek was om de locatie te gaan gebruiken voor feesten, partijen en sport gerelateerde evenementen. Toch heeft de coronatijd de initiatiefnemers ook de ruimte gegevens om nieuwe plannen en keuzes te maken.

Zo is de VIP-lounge volledig opgeknapt en staat De Baan er komende zondag (lees: 19 september) weer klaar voor om de drafsportliefhebbers te ontvangen. Een laagdrempelige dag met een gezellig karakter, uitermate geschikt om samen met familie en vrienden een middagje koersen te kijken en misschien wel een gokje te wagen op het paard met mooiste naam. Je hoeft zeker geen paardenkenner te zijn om te genieten van deze dag. Nieuwkomers in de Alkmaar ZEturf Arena beleven altijd een geweldige dag en zijn vaak verbaast over hoe fanatiek men zelf wordt van de razende paarden die voorbij komen. Het geraas en het gesnuif van de dravende paarden is van dichtbij op de finishlijn goed te beleven. Ook vanuit het restaurant en de panoramabar in het tribune gebouw heb je een fantastisch zicht op de baan, dit alles onder het genot van een hapje en drankje.

Negen goed gevulde selectieproeven zorgen voor een spektakel op deze eerste zondag middag van dit seizoen. De start van de eerste draverij is om 13.30 uur, gevolgd door de altijd spannende minidraverij. Een vol veld van in totaal wel 17 pony’s en jonge pikeurs hebben vol enthousiasme ingeschreven om dat er na lange tijd van rust eindelijk weer eens gedraafd kan worden. Hoogte punt van deze dag is het Stayerkampioenschap van Nederland, waarin de top van de Nederlandse stayers strijd om de hoofdprijs. Ook wordt er weer gestreden in de sportieve monté koers en is er een amateurkoers.

Kortom, een prachtige dag om het begin van het seizoen mee af te trappen. Voor dit jaar staan er nog 4 koersdagen gepland, waaronder op 10 oktober de ‘Vierenhalve Kilometer van Alkmaar’, de langste draverij van Europa en van oudsher een spektakel op Alkmaar. Zeven volle rondes draven de paarden om te kijken wie de langste adem heeft tot de finish.

Zondag 14 november is het BOKO-dag met als hoogte punt het Sprintkampioenschap van Nederland en tijdens de eindejaarmeeting op woensdag 29 december, zullen we al dravend 2021 uitzwaaien, indien weer mogelijk omlijst door gezellig live muziek.

Daarnaast hopen we natuurlijk dat als de coronamaatregelen het in de toekomst toelaten, wij ook gasten op de Baan mogen ontvangen buiten de koersdagen om. We willen deze prachtig gelegen locatie met voldoende parkeergelegenheid, horecavergunning volledige geoutilleerde keuken en  interieur niet meer exclusief voor onszelf houden, maar met het grote publiek delen. Denk hierbij aan het locatiegebruik voor vergaderingen, feestavonden, teambuidingsuitjes of produktpresentaties. Bent u op zoek naar een nieuwe locatie voor uw event neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden van de Baan.

Met de locatieverhuur van de Baan willen we uiteindelijk de drafsport een boost geven zodat wij met een moderne bedrijfsvoering meer ruimte krijgen om een fris imago te creëren onder het jongere ‘nieuwe’ publiek. De sport welke van oudsher in Alkmaar voor mooie sportieve avonden zorgde heeft zijn bestaansrecht binnen een professionele  beroepsgroep echt wel bewezen in het verleden. En wij hopen dat het onder het jongere publiek ook weer ruimte krijgt in de agenda.

Entree op koersdagen € 6,00 vanaf 16 jaar