De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Ere-insigne in goud van de stad Alkmaar voor de heer P. Veeter

De heer Veeter ontvangt het Ere-insigne in goud en bijbehorende oorkonde uit handen van burgemeester Anja Schouten (Foto: JJFoto)

Op woensdagavond 13 oktober verraste burgemeester Anja Schouten de heer P. (Pieter) Veeter met een Ere-insigne in goud van de stad Alkmaar. Het insigne en de bijbehorende oorkonde ontving hij tijdens een bezoek van de burgemeester aan een oefensessie van Soli Deo Gloria in het Olympiagebouw Alkmaar.

De heer Veeter is al sinds 1982 verbonden aan het Stedelijk Harmonie Orkest Soli Deo Gloria. Hij startte als muzikant, maar trad in 1982 toe tot het bestuur als penningmeester en werd later voorzitter. Deze functie heeft hij 25 jaar bekleed. Vorig jaar legde hij zijn functie als voorzitter neer als afsluiting van het 100-jarig jubileum van de muziekvereniging. Vanwege de coronapandemie werden de festiviteiten voor dit jubileum voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Zeer grote maatschappelijk waarde

Onder het voorzitterschap van de heer Veeter zijn de contacten met de gemeente verstevigd en uitgebouwd. Door veel inspanning van zijn kant, kwam in 1993 het Olympiagebouw in eigen beheer van Soli Deo Gloria. Hij tilde de jaarlijkse voorjaarsconcerten van de vereniging naar een hoger plan door het aantrekken van professionele solisten, zoals onder andere Marco Bakker, Louis van Dijk en Karin Bloemen. In samenwerking met het Trompetterkorps Alkmaar werkte hij aan het in stand houden van het opleidingstraject Music4U en werd de jeugdopleiding voortgezet en uitgebreid. Onder andere door deelname aan het Muziekakkoord Noord-Holland. Soli Deo Gloria is inmiddels ook het vaste huisorkest van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet en is de 8 October Vereeniging beschermheer van Soli Deo Gloria. Ook verzorgt Soli Deo Gloria de muzikale omlijsting van de 4 Mei herdenking en de Kerstnachtviering in de Grote Kerk. Daarnaast zorgde de heer Veeter voor de instandhouding van de uitwisseling met het Posaunenchor (=kerkelijk blaasorkest) uit L├╝ttringhausen (Duitsland). De heer Veeter is meer dan 15 jaar van zeer grote maatschappelijke waarde voor Soli Deo Gloria en voor Alkmaar geweest. Daarvoor ontving hij terecht het Ere-insigne in goud van de stad Alkmaar en de bijbehorende oorkonde.