De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Erop uit met de elektrische fiets? Voorkom brand en laad de accu verstandig op

Wist u dat de helft van het aantal woningbranden wordt veroorzaakt door elektrische apparaten? Wanneer een accu of oplaadbare batterij oververhit raakt of beschadigd is, kan deze in brand vliegen. Gelukkig kunt u zelf veel doen om dit te voorkomen. Met deze tips van de brandweer voorkomt u niet alleen brand, maar gaat uw accu ook nog eens langer mee. 

Tip 1. Laad de accu overdag op in een ruimte met rookmelder

Laad de accu van uw elektrische fiets overdag op in een ruimte met een rookmelder en zorg dat u in de buurt blijft als de accu aan de lader ligt. Mocht er dan iets misgaan, heeft u dit snel door en kan de schade beperkt blijven. 

Is de accu volledig opgeladen? Dan kan het verstandig zijn meteen de stekker uit het stopcontact te halen. Zo voorkomt u dat het apparaat ‘overladen’ wordt en de oplaadbare batterij of accu oververhit raakt. Dit geldt echter niet voor alle accu’s. Bij sommige fietsen is het juist beter de accu aan de lader te laten staan vanwege de laadcyclus en het behoud van de accu. Lees daarom altijd goed de instructies die de fabrikant voorschrijft voor uw fiets.

Tip 2. Gebruik originele accu’s en laders

Kies bij de aanschaf van een (vervangende) accu of lader voor een betrouwbaar merk en vermijd goedkope namaakversies. Het liefst gebruikt u altijd de originele lader die bij de fiets geleverd is. Die werkt namelijk het best voor uw eigen accu. 

Tip 3. Zorg dat de accu de warmte kwijt kan

Bij het opladen komt warmte vrij. Dit verhoogt het risico op brand. Zorg er daarom voor dat de accu goed de warmte kwijt kan. Plaats een accu tijdens het laden altijd op een harde ondergrond met voldoende ruimte erom heen zodat de accu de warmte goed kwijt kan. 

Tip 4. Gebruik alleen onbeschadigde accu’s en snoeren

Is uw fiets of accu gevallen? Of merkt u tijdens het laden een sterke geur, rook, lekkende vloeistof of oververhitting? Laat de accu dan direct controleren door een fietsspecialist of de leverancier. Hiermee voorkomt u dat u eventuele schade vergroot of dat uw elektrische fiets in brand vliegt. Zorg er ook voor dat de aansluiting van uw oplader schoon is en vervang laadsnoeren zodra ze beschadigd zijn. Zo verkleint u de kans op kortsluiting.

Met deze tips van de brandweer kunt u lekker lang en onbezorgd van uw elektrische fiets genieten. De tips kunt u bovendien ook gebruiken voor andere accu’s en oplaadbare batterijen. Denk bijvoorbeeld aan uw smartphone, tablet of elektrisch oplaadbaar speelgoed. Laad ze slim op en u geniet er langer van. Veel fietsplezier!

Stel uw vraag

Hebt u nog vragen over het veilig opladen van uw elektrische fiets of andere apparaten? Stel dan uw vraag aan een expert van de brandweer.