De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Forse boetes bij overtredingen recreatieve verhuur; Handhaving gaat vanaf 1 oktober in

Het plan van aanpak met de regels voor toeristische verhuur is goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders. Dit betekent dat de gemeente vanaf 1 oktober boetes kan opleggen als de regels voor toeristische verhuur worden overtreden. Huizenbezitters mogen hun woning maximaal 63 nachten per kalenderjaar toeristisch verhuren.

Sinds 1 april zijn er nieuwe regels voor huizenbezitters die hun woning toeristisch willen verhuren. Zij moeten hun woning registreren, de verhuur per keer melden en het registratienummer bij advertenties vermelden.

Deze regels gelden voor huizenbezitters met een woning met bestemming ‘wonen’.

Bij het hanteren van deze regels hoort ook toezicht en handhaving. Anders zullen beleggers nog steeds de woningen opkopen voor de toeristische verhuur. Er kunnen boetes opgelegd worden die bestaan uit hoge geldbedragen. Bij het niet aanvragen van een registratienummer, of deze niet vermelden in een advertentie horen boetes van 8.700 euro.

Voor het meer dan 63 nachten toeristisch verhuren kan 21.750 euro opgelegd worden bij de eerste overtreding. Het is dus van belang ervoor te zorgen dat verhuurders de regels kennen en naleven. Vanaf 1 oktober gaat de gemeente handhaven en kunnen er boetes uitgedeeld worden. Op dit moment is er al wel toezicht op de regels. Dit betekent dat de gemeente  gegevens verzamelt over woningen die toeristisch verhuurd worden en in de gaten houdt of de verhuurder zich aan de regels houdt.

Overigens, hoe het gaat met de regels voor de Terrasflat in Egmond wordt na de zomer pas bekend. Het onderwerp is na veel discussie doorgeschoven naar de agenda van september. Wel geldt de regel van 63 overnachtingen dit jaar ook voor de Terrasflat. Hoe het daarna gaat wordt dus nog besloten.

Foto: Doel van de handhaving op de nieuwe verhuurregels is om te voorkomen dat Egmond overspoeld wordt met toeristen wat ten koste zou kunnen gaan van de leefbaarheid.  

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Bron: Flessenpostuitegmond.nl