De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Herdenking Slag bij Rustenburg

Op 11 oktober vindt de herdenking van de Slag bij Rustenburg plaats bij het monument op de begraafplaats van de PKN kerk van Stompetoren. Burgemeester Anja Schouten legt bloemen bij het monument.

Programma

14.00 uur           Inloop in Grand Café Stompehoeve
14.30 uur           Welkom
14.45 uur           Stille tocht naar het verzetsmonument
14.50 uur           Overvliegende vliegtuigen van De Edambusters
                           Bloemlegging door burgemeester Anja Schouten
                           Signaal Taptoe
15.00 uur           2 minuten stilte
                           Wilhelmus
15.15 uur           Afsluiting en toespraak van burgemeester Anja Schouten in Grand Café Stompehoeve

Let op: Voor toegang tot Grand Café Stompehoeve is ID en QR-code verplicht.

Verzetsheldenroute

Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die bij de Slag van Rustenburg zijn omgekomen. Sinds 7 mei 2021 is het monument onderdeel van de Verzetsheldenroute. De route is geschikt voor fietsers en wandelaars en loopt langs gedenkwaardige gebeurtenissen. De route is een groeimodel en is tot stand gekomen door het Regionaal Archief Alkmaar en de lokale erfgoedverenigingen Historische Vereniging Alkmaar, Historische Kring Ursem, Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland en Recreatieschap Noord-Holland.

Slag bij Rustenburg

In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 is een groep verzetsmensen na een wapendropping in de Wogmeer door verraad in een val gelopen. Er ontstond een hevig vuurgevecht tussen de verzetsgroep en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om het leven, een tweede man viel gewond in handen van de Duitsers. De anderen wisten nog te vluchten naar een boerderij in de Schermer maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. Boerderij “Houtlust”, gelegen aan de Zuidervaart, werd door de Duitsers in brand gestoken. Deze gebeurtenis staat bekend als “de slag bij Rustenburg”.

De namen van de omgekomen verzetshelden zijn : Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.