De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Horeca binnenkort weer volledig open

De eerder aangekondigde versoepelingen van 26 juni zijn nu definitief. Dat houdt in dat de horeca nu tot middernacht mag open blijven, de restaurants tot 100 gasten mogen ontvangen en dat bioscopen, theaters en musea meer bezoekers mogen ontvangen.

Ook discotheken en nachtclubs mogen de deuren weer openen, maar bezoekers moeten wel een toegangstest ondergaan. Sportwedstrijden zijn ook weer toegestaan maar het mondkapje blijft nog wel verplicht. Deze wordt mogelijk ergens tussen juli en september afgeschaft.

Met deze aangekondigde versoepelingen krijgt vooral de horeca en de entertainment sector weer meer lucht. De door het kabinet ingestelde regelingen blijven ook gewoon van kracht. Zo is zelfs de Tozo maatregel een stuk versoepeld.

De focus van de Tozo komt bij toekomstige aanvragen meer te liggen op het ondersteunen en stimuleren van ondernemers zodat zij zo snel mogelijk weer op eigen benen kunnen staan. De terugbetaling van de Tozo-lening voor bedrijfskapitaal is met een half jaar naar achter geschoven, naar 1 januari 2022. Er wordt tot die tijd geen rente in rekening gebracht. Ook is de looptijd van de lening aangepast, van 42 naar 60 maanden.

De minister van SZW heeft betrokken partijen gevraagd om de TONK ruimhartig toe te passen en de bekendheid en het bereik te vergroten. Meerdere grote gemeenten hebben dit inmiddels aangekondigd.