De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Hortus Alkmaar verkoopt op haar webshop biologisch gekweekte zaden van vele planten

Voor wie het nog niet wist: Hortus Alkmaar verkoopt op haar webshop biologisch gekweekte zaden van vele planten uit onze tuin. Geneeskrachtige en niet geneeskrachtige. De herfst is de tijd om de webshop weer aan te vullen.Tuinvrouw Annelies is verantwoordelijk voor het oogsten en schonen van de zaden: “In de herfst wordt het steeds drukker met zaad oogsten. Ik loop veel door de tuin en oogst de zaden die goed rijp zijn.

De vrijwilligers helpen mij daarbij. Na het knippen gaan de zaden in een papieren zak of een ton, om nog even na te rijpen. Daarna worden ze voor de eerste keer geschoond, veelal met de hand, ook weer met hulp van onze vrijwilligers. Alleen de zaadjes en hier en daar wat grover materiaal blijven dan over.””Na de eerste schoning volgt er nog een keer een periode van droging van ongeveer drie weken. Ten slotte worden de zaden voor de tweede keer geschoond en verpakt voor de opslag. Zodra ze worden besteld via de webshop, worden ze verpakt en verzonden. Opnieuw door onze vrijwilligers.” Hieronder een aantal foto’s van zaden die in de winter te koop zullen zijn.

1. Rode Kattenstaart. Zaad hiervan is heel voedzaam, want bevat veel eiwitten. De plant heeft ook geneeskrachtige eigenschappen en zou goed zijn voor het immuunsysteem.
2. De zaden van de doornappels zijn zeer giftig, maar de plant wordt veel gekweekt, omdat deze er zo prachtig uit ziet.
3. De Gulden roede. Stoffen van deze plant werken vochtafdrijvend en helpen nierstenen te voorkomen.
4. Echinacea purpurea. Zie hier een zwarte bol vol zaad. Het is wetenschappelijk bewezen dat de stoffen uit deze plant goed zijn voor onze weerstand.