De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Houtwespen van Nederland en België

Foto Uroceros augur: Rene de Croon

DIER EN WELZIJN – Houtwespen zijn een kleine familie van grote, imposante bladwespen. Ze zetten hun eitjes af in bomen en zijn dus van belang als potentiële uitheemse invasieve soorten. Elf soorten houtwespen zijn tot nu toe waargenomen. Echter, sommige andere soorten kunnen waargenomen worden door de import van hout.

De reuzenhoutwesp is de meest bekende soort door zijn grootte en kenmerkende zwarte en gele kleur. Toch zijn er twee gelijkende soorten waarvan de verspreiding in België en Nederland niet helemaal bekend is. Urocerus augur (zie foto) en de ‘dubbelsoort’ Urocerus sah worden vaak verkeerd geïdentificeerd als reuzenhoutwesp. Hoewel dit zeldzame soorten zijn, lijkt het er op dat ze vaker worden waargenomen. Urocerus augur is al sinds decennia bekend, maar ook Urocerus sah is sinds kort in België waargenomen en zou ook in Nederland kunnen voorkomen. Deze soort is afkomstig uit Noord Afrika en Azië, maar waarnemingen uit Canada en Frankrijk zijn ook bekend. We willen dan ook graag moleculair bewijs voor deze soort hebben. Deze houtwespen zijn te verwachten in de omgeving van naaldbomen zoals spar en den.

Voor dit doel willen we alle waarnemers vragen om hun Belgische of Nederlandse waarnemingen van Siricidae in te voeren op Waarneming.nl.

Nieuwsbron: Ed Colijn – Tentakel – nieuws over ongewervelde dieren