De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

In Alkmaar is de eikenprocessierups weer gesignaleerd

De eikenprocessierups is weer in het land. Ook in Alkmaar zijn er een aantal nesten gesignaleerd. De bomen waar ze zijn aangetroffen worden met een rood/wit lint  gemarkeerd. Op alle locaties waar overlast voor de inwoner dreigt te zijn, worden de nesten zo snel mogelijk verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf.

Vorig jaar zijn er ter bestrijding van de eikenprocessierups onder andere mezenkasten geplaatst op verschillende plekken in Alkmaar. De mees is een natuurlijke vijand van de rups. Nesten van de eikenprocessierups zijn te herkennen aan een hangende zak op een boom of onder een tak, gevuld met langharige rupsen.

Kom niet te dicht in de buurt en raak de rups vooral niet aan, want de haartjes kunnen veel overlast veroorzaken. Niet krabben of wrijven Last van jeuk en irritatie door de brandharen van de eikenprocessierups? Ga niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloë Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Ziet u een nestje in een boom waar nog geen lint omheen zit? Houd afstand, raak het niet aan en meld het via telefoonnummer 14072 of https://www.stadswerk072.nl/melding-maken. Op Processierups.nu is meer informatie te vinden over de eikenprocessierups en de bestrijding ervan.

Foto: Pixabay