De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Jongerensoos The Gunner in Broek op Langedijk

Eind jaren zestig schieten de jeugdsozen en jongerencentra als paddenstoelen uit de grond. Ook Broek op Langedijk maakt kennis met dit fenomeen: op 5 mei 1970 opent The Gunner aan de Dorpsstraat zijn deuren.

Het initiatief is genomen door een groep jongelui, die al eerder bijeenkwam in een ruimte in een aardappelschuur aan de Handelskade in Noord-Scharwoude. Daar repeteerde vanaf 1967 de beatgroep Impossible (Jos (Max) Quax zang, Ruud Scholtes basgitaar, Siem Stam drums, Nico Hart gitaar). Nadat Impossible ophield te bestaan werd de ruimte overgenomen door The Last Culture Blues Band (Dick Bakker zang, Freek Pliester piano, Willem Borst gitaar, Nico Hart gitaar en Wim Koomen drums). De ruimte ontwikkelt zich tot een ontmoetingsplaats voor de plaatselijke jeugd, waar Willem Borst de naam ‘The Gunner’ (de kanonnier) voor bedenkt. Niet echt een naam die past bij het gedachtengoed van de ‘love and peace’ hippiegeneratie, maar het klonk gewoon lekker.

Lees hier het hele verhaal in onze nieuwe blog door collega Paul: https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/verdieping/blog/819-the-gunner-de-jeugd-van-50-jaar-geleden-in-broek-op-langedijk