De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Recept van de dag: KROKANTE SPAANSE AARDAPPELEN

Het recept dat wij vandaag met jullie ga delen, kan (in de zomer) heel goed een wekelijkse basis in je huis worden.

Een leuke manier om er samen van te genieten, is door wat van je favoriete bladgroenten in een kom te gooien, royaal tomatensalsa erop te scheppen en te serveren met de aardappelen ernaast of zelfs bovenop de salade. Eenvoudig en lekker!

Geniet van deze knapperige aardappelen in Spaanse stijl als je op zoek bent naar troostmaaltijd of een gezondere optie dan in veel olie of boter gebakken of geroosterde aardappelen, die beide hard zijn voor de lever en genezing kunnen tegenhouden. De knapperige buitenkant bedekt met kruiden geeft elke hap een heerlijke textuur en een explosie van smaak. Geniet naast een frisse bladgroene salade of een andere tomatensalade naar keuze.

Aardappelen: Overvloedig aan aminozuren die specifiek de virale groei remmen. Aardappelen bevatten veel glucose dat de lever van stof voorziet, want dat is precies waar de lever op vertrouwt om sterk te blijven. Het helpt ook bij het opbouwen van glycogeenopslag, de bron die ons beschermt tegen problemen met de bloedsuikerspiegel, gewichtstoename, leververvetting en het “vuile bloed-syndroom”. Aardappelen houden ook de lever geaard en stabiel, waardoor we een goede constitutie krijgen. Ze worden ook gemeden omdat ze een nachtschade zijn, terwijl ze in werkelijkheid het vermogen hebben om vele soorten chronische ziekten om te keren.

Ingrediënten:

– 1 kg kleine aardappelen, gehalveerd
– 1½ el tomatenpuree
– 1½ el zuiver water (optioneel)
– 3/4 eetlepels bruine rijstmeel (optioneel)
– 1 tl gerookte paprika
– ¼ tl cayennepeper, meer naar smaak
– 1 tl knoflookpoeder
– ½ tl Keltisch zeezout

Sap van ¼ citroen, om te serveren (optioneel)1 el gehakte, verse peterselie, om te serveren

Bereiding:Verwarm de oven voor op 200 graden C..

Doe de aardappelen in een stoompan of vergiet boven een pan met kokend water. Dek af met een deksel en stoom gedurende 10 – 15 minuten, tot ze bijna gaar zijn. Verwijder en plaats in een grote kom. Opzij zetten.

Klop in een kleine kom de tomatenpuree en het water door elkaar. Giet het mengsel over de aardappelen en meng tot alles goed bedekt is. Voeg de optionele bruine rijstmeel, gerookte paprika, cayennepeper, knoflookpoeder en Keltisch zeezout toe. Meng tot een gelijkmatige laag. Spreid de aardappelen in een enkele laag uit op een bakplaat bedekt met bakpapier en rooster ze 25-30 minuten in de oven, halverwege keren, tot ze knapperig zijn. Als de aardappelen niet krokant zijn, laat ze dan wat langer staan.

Serveer de aardappelen als ze klaar zijn met een scheutje citroensap en vers gehakte peterselie.

Voor 3-4 porties

Dit gerecht is vetvrij, zuivelvrij en glutenvrij.Geniet en eet smakelijk!

Bron: Jack van Dijk.