De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Meedoen in het groen!

Wil je ook helpen om jouw leefomgeving nog groener te maken? Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Bijvoorbeeld door een geveltuintje te maken bij jouw huis of door je aan te sluiten bij één van de vrijwilligersgroepen. Zo maak je de plek waar je leeft nog fijner en help je de vlinders en bijen! 

Geveltuintjes, bloembakken en boomtuintjes
Op steeds meer plekken in de stad ‘vergroenen’ bewoners hun straat. Denk bijvoorbeeld aan geveltuintjes, bloembakken of minituintjes rondom bomen. Dit maakt straten aantrekkelijker, draagt bij aan de biodiversiteit (planten en insecten) en zorgt ervoor dat de straat op warme dagen koeler blijft. Ook jij mag één rij tegels bij de gevel van jouw woning uit de stoep verwijderen om zo de straat een stukje groener te maken. Dit noemen we een geveltuin. Voor geveltuinen en groenstroken gelden de volgende richtlijnen:

  • Het mag niet breder zijn dan één stoeptegel (30 cm.);
  • De geveltuin of groenstrook mag geen overlast veroorzaken;
  • De stoep moet voldoende toegankelijk blijven;
  • Er moet voldoende draagvlak in de omgeving zijn;
  • De geveltuin of groenstrook moet goed worden bijgehouden.

Groenadoptie
Vind jij het leuk om zelf een stukje van het gemeentelijk groen bij jou in de buurt te onderhouden? Je kunt daar met ons afspraken over maken. Zo kun je bijvoorbeeld zelf het onkruid weghalen en vaste planten in het plantsoen zetten, waardoor het plantsoen er extra fleurig uitziet. 

Subsidie groene buurtinitiatieven 
Groen draagt bij aan de uitstraling van de buurt en brengt mensen met elkaar in contact. Heb jij een groen idee voor jouw straat, buurt of wijk en wil je hiermee zelf aan de slag? De gemeente helpt u graag door middel van subsidie. Lees meer over de subsidie groen en dieren op de website van gemeente Alkmaar. 

Vrijwilligersgroepen
Er zijn in Alkmaar verschillende vrijwilligersgroepen actief die zich inzetten voor een groene leefomgeving. Wil jij samen met anderen het groen onderhouden? Geef je dan op bij een van de onderstaande vrijwilligersgroepen:

Meer informatie
Wil je meer informatie? Bekijk de folder: meedoen in het groen of stuur een mail naar groenbeheer@stadswerk072.nl