De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Moestuintjes populair bij Alkmaarse schoolkinderen

Speciaal voor basisscholen en bso’s hebben JOGG Alkmaar en Natuurgids Alkmaar, in samenwerking met Albert Heijn Alkmaar, een moestuinpakket gemaakt. Met dit pakket kunnen kinderen gemakkelijk zelf zaadjes opkweken en leren hoe groenten groeien én smaken.

Maar liefst 75 scholen en bso’s hebben een pakket voor hun leerlingen aangevraagd. In het pakket zitten 80 Moestuinmaatjes en 8 praatplaten. Op deze platen zien de kinderen op een leuke manier wat er allemaal met de moestuinplantjes gebeurt. De educatieve platen gaan over Plantenonderdelen, Groei, Bloemen, Bestuivers, Zaden, Kringloop, Bodemdieren en Eten.

Op basisschool De Sterrenwachter is het moestuinpakket enthousiast ontvangen (zie foto). Directeur Mayke Kuilboer: “Wij zijn heel blij met het pakket. Wij vinden het belangrijk dat kinderen inzicht krijgen in het hele proces van zaaien, verzorgen tot oogsten. Kinderen leren tijdens het doorlopen vande stappen dat ze verantwoordelijk zijn voor hun moestuintje. Het leukste is om uiteindelijk de groenten te verwerken in gerechten, zodat kinderen leren dat er veel verschillende smaken zijn, maarook nieuwe smaken leren kennen.”Zelf telen, gezond eten.

Door kinderen al jong kennis te laten maken met groenten en hoe deze smaken ontwikkelen de kinderen een gezond eetpatroon. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met ervaring met moestuinieren een grotere voorkeur hebben voor groenten en meer groenten consumeren in vergelijking met kinderen die hier minder ervaring in hebben.

Daarnaast weten kinderen na het moestuinieren beter aan te geven hoe lekker ze bepaalde groenten vinden. Zowel meteen na het moestuinseizoen als op langere termijn is de voorkeur voor groenten groter. Juist het zelf opkweken is belangrijk voor kinderen. Kinderen die alleen voorlichting krijgen over gezonde voeding leren wel dat groente en fruit gezond zijn, maar brengen deze kennis nauwelijksin de praktijk. Daarom is het zélf zaaien en oogsten belangrijk voor het leren eten van groenten en fruit. In Alkmaar gaan nu in ieder geval zo’n 2000 kinderen met de moestuintjes aan de slag.