24-uursopvang dak- en thuislozen in Alkmaar vertraagd

In Alkmaar telt iedereen mee, ook als je dakloos bent. De opvang en begeleiding van daklozen wordt in Alkmaar georganiseerd door dnoDoen en Reakt. Op dit moment zijn er in de stad twee locaties voor daklozen: de nachtopvang aan de Jan de Heemstraat en de dagopvang aan de Helderseweg. In 2023 willen we de bestaande dagopvang uitbreiden met nachtopvang zodat er een 24-uursopvang is aan de Helderseweg 8.

Het samenvoegen van beide in één pand levert veel voordelen op: meer slaapplaatsen, minder daklozen die ’s nachts op straat moeten blijven en voordelen voor 24/7 samenwerking door dnoDoen en Reakt waardoor zij daklozen beter kunnen begeleiden.  

Op 9 februari 2022 organiseerde de gemeente Alkmaar samen met Reakt en dnoDoen een online informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van een 24-uursopvang voor dak- en thuislozen aan de Helderseweg.

Tijdens de bijeenkomst vertelden wethouder Robert te Beest en projectleider Walter Elling namens de gemeente meer over de plannen en wat dit voor de buurt betekent. Daarnaast deelde ervaringsdeskundige Sjacco Bakker zijn persoonlijke verhaal en ervaringen met de opvang en ondersteuning vanuit Reakt en dnoDoen.

Wat betreft de daklozenopvang 2.0 aan de Helderseweg is de aannemer op dit moment nog steeds bezig met de verbouwing van de begane grond van de nieuwe 24-uursopvang. Tijdens de verbouwing blijft De Inloop, dagopvang van Reakt die al in het pand gevestigd is, open.

De cliënten van De Inloop verblijven nu tijdens de openingstijden van De Inloop tijdelijk op de eerste etage. De volgende fase is dat de eerste etage wordt verbouwd en de deelnemers dan weer beneden van De Inloop gebruikmaken. In het tweede kwartaal 2023 ronden we de verbouwing af en zal de opening plaatsvinden van de nieuwe 24-uursopvang met daarin De Inloop en de nachtopvang die samen de 24-uursopvang vormen.