Alkmaar herdenkt en viert afschaffing slavernij op 1 juli

Foto ter illustratie | Keti Koti viering 1 juli in Amsterdam

Alkmaar herdenkt en viert op zaterdag 1 juli voor het eerst Keti Koti, de afschaffing van de slavernij. Burgemeester Anja Schouten opent de herdenking om 13.00 uur in Park de Oude Kwekerij. Na afloop volgt de viering met live muziek, eetkraampjes, een infomarkt en een kinderprogramma. Iedereen is van harte welkom om deze middag samen te herdenken en vieren. De toegang is gratis en het evenement eindigt om 18.00 uur.

Plengoffer
De herdenkingsceremonie wordt traditioneel ingeluid met een plengoffer, een ritueel om in contact te komen met de voorouders en andere spirituele elementen. Het plengoffer is een belangrijk onderdeel van de winti-religie, die ontstaan is op de koloniale plantages in Suriname en ruim twee eeuwen lang verboden was. Daarna vertellen erfgoedhouders, onder wie kinderen, verhalen vanuit nazaten van tot slaaf gemaakten en over de verbinding met het heden. Presentatrice Maureen Smith is deze middag de presentator, Ze was eerder onder meer betrokken bij Keti Koti Zoetermeer.

Viering
Met een spetterend optreden van een brassband gaat de viering van start, waarna optredens volgen van Def Rhymz, Biki Baya, Brian Lo en Dennis Hilris. DJ Krazy Glenn zorgt voor dancemoves tussen de optredens door. Op het veld is een info- en activiteitenmarkt en staan er diverse eetkramen met hapjes uit onder meer Suriname en de Antillen. Voor de kinderen is er een speciaal programma met een Anansi- verteller en workshops djembé spelen en hoofddoeken vouwen. Verder kunnen kinderen zich laten schminken en is de Boekfiets paraat met een voorleesvoorstelling.

Werkgroep
De viering en herdenking zijn een initiatief van de Werkgroep Keti Koti Alkmaar in samenwerking met Art. 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord en de gemeente. De werkgroep, met mensen uit de Surinaamse, Arubaanse en Antilliaanse gemeenschap, vond het 150 jaar na het afschaffen van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën Suriname en de Caraïbische eilanden de hoogste tijd voor een Keti Koti in Alkmaar.

Herdenkingsjaar
In december bood premier Mark Rutte namens de regering excuses aan voor het slavernijverleden, waarbij hij kunstenares Serana Angelista citeerde met de woorden ,,geen punt, maar een komma’’ achter het slavernijverleden te zetten, omdat we niet alleen het verleden maar ook de toekomst samen delen.
Op 1 juli gaat tevens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden van start. In het hele koninkrijk wordt een jaar lang extra aandacht besteed aan het slavernijverleden en
de doorwerking in het heden. Met Keti Koti Alkmaar is er de mogelijkheid voor alle Alkmaarders om samen te herdenken en samen te vieren.

Programma

13:00 – 13:05 Welkom door Werkgroep Keti Koti Alkmaar
13:05 – 13:15 Opening door burgemeester Anja Schouten
13:15 – 13:45 Plengoffer en ceremonie
13:45 – 13:55 Michael Krieger (verteller)
13:55 – 14:05 Erfgoeddragers, kinderen vertellen wat zij hebben geleerd van onze geschiedenis
14:05 – 14:15 Huib Klein (inwoner Suriname, verteller)
14:15 – 14:30 Opening viering door brassband

14:30 – 18:00 Viering Keti Koti

Groot Podium: Muziekcollectief Biki Baya, Brian Lo, Dennis Hilris, Def Rhymz, DJ Krazy Glenn
Veld: Infostands: Bureau Discriminatiezaken, Alkmaar voor Alkmaar, Krere Krere, Miss IQ, Stedelijk Museum Alkmaar, Kom schilderen, Gracia
Foodtrucks: Antilliaanse en Surinaamse snacks en hapjes
Brassband
Kinderveld: Djembé workshops, Anansiverteller, Voorleesvoorstelling Boekfiets, Hoofddoekvouwen, Schminken

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sherwin Kirindongo van Art.1 NHN, telefoon 072 515 4400 of skirindongo@art1nhn.nl