Alkmaar viert bevrijding met kartonnen Waagtoren

Al meer dan 25 jaar wordt op 5 mei het bevrijdingsfestival groots gevierd in de Alkmaarderhout. Dit jaar was er geen feest maar een een bezinningsjaar. Een moment om samen stil te staan bij vrijheid en hoe Alkmaarders Bevrijdingsdag in de toekomst willen gaan vieren.

De wereldberoemde Franse kunstenaar Olivier Grossetête was speciaal naar Alkmaar gekomen om met zoveel mogelijk Alkmaarders de Waagtoren van karton na te bouwen. Daarnaast was er in Cultuurpark De Hout ook allerlei andere activiteiten te doen en was er live muziek.

Zo rond 14,00 uur brachten hardlopers van de Alkmaarse atletiekvereniging Hylas de fakkel naar Cultuurpark de Hout. Daar werd het bevrijdingsvuur overhandigd aan burgemeester Anja Schouten en Hugo Koeman, voorzitter van het 5 mei comité. Vervolgens ontstak de burgemeester de vuurschaal.

Hugo Koeman ontving van de Alkmaarse burgemeester tijdens de ceremonie, na meer dan twintig jaar met het organiseren van het Bevrijdingsfestival in De Hout bezig te zijn geweest, de ere-insigne van Alkmaar van goud. Daarmee is Hugo Koeman ereburger van Alkmaar geworden.