AZ behaalt beste netto resultaat in de Eredivisie

VI onderzocht het netto resultaat van alle Eredivisie-clubs in het boekjaar 2021/2022 en kwam tot de conclusie dat AZ met afstand het meest gezonde bedrijfsresultaat haalde van alle clubs in Nederland.

AZ scoorde een dikke plus met een netto resultaat van 18,6 miljoen en het laat daarmee FC Groningen achter zich met 9,2 miljoen (ook knap trouwens). Het verschil tussen de Alkmaarders en andere topclubs is enorm te noemen. PSV haalde nog een plus van 1,2 miljoen, maar Feyenoord noteerde een verlies van 4,5 miljoen, terwijl Ajax de kroon spant met een min van 24,3 miljoen. Wat dat laatste betreft geeft VI wel aan dat dit te verklaren is door de timing van een een aantal verkopen. Een aantal clubs zijn niet meegenomen in het onderzoek omdat de resultaten nog niet bekend zijn (Fortuna Sittard, PEC Zwolle en Vitesse).

Meer cijfers

Voor de mensen die niet op Twitter zitten (goed bezig, je mist weinig) is het ook wel leuk om toch even te kijken naar een ander onderzoek. Twitteraar Job Gulikers onderzoekt dit soort zaken regelmatig en doet dit zeer uitvoerig. Zo ook met deze cijfers. Via het onderstaande draadje (populair twitterjargon is ons niet vreemd) zijn nog veel meer achtergronden te vinden.

Bron: AZ fanpage.nl

Foto: Bron: afbeelding: VI