Het college van B&W heeft de burgemeester van Gorinchem, Reinie Melissant, uitgenodigd op vrijdag 30 augustus om 10.00 uur de bel te luiden voor de start van de Kaasmarkt. Dit om stil te staan bij de goede banden tussen de twee gemeenten: banden die al teruggaan tot in de 17 de eeuw.
De Rijp (sinds 2015 onderdeel van de gemeente Alkmaar) en Gorinchem zijn met elkaar verbonden door twee mannen Jan Janszn.Weltevree en Hendrick Hamel. Op weg naar Indië strandden beide mannen, de een in 1627 de andere in 1653, op het Koreaanse eiland Jeju. Jan Jansz. Weltevree was de eerste westerling die voet op Koreaanse bodem zette en is er nooit meer weggegaan. Hij noemde zichzelf Pak Yon en stichtte er een gezin.
Hij is bekend geworden door het journaal van scheepsboekhouder Hendrick Hamel die na 13 jaar Korea wist terug te keren naar Nederland. Dit verhaal wordt door middel van een kamerscherm in het Hendrick Hamel Museum in Gorinchem verteld. Het Scheepsjournaal van Hamel ligt in de vitrine van de Waterheldentafel in het raadhuis van De Rijp.Goede samenwerkingDe stichtingen Jan Janszn.
Weltevree en Hendrick Hamel Foundation houden de nagedachtenis aan deze twee mannen levend. Ook zetten zij zich in, voor het onderhouden en intensiveren van de vriendschappelijke banden met Zuid-Korea. Stichting Jan Janszn. Weltevree organiseert jaarlijks eind augustus een herdenkingsbijeenkomst in de Rijp met vertegenwoordigers van de Koreaanse gemeenschap: Commemoration Day. De stichtingen Jan Janszn. Weltevree en Hendrick Hamel Foundation, werken nauw met elkaar samen.